Decentralizacija u turizmu: "Što je najbolje znamo mi sami"


Nakon šireg predstavljanja izbornog programa u Pazinu u utorak je u Poreču konkretno krenula programska turneja "Pravo na svoje" koalicije IDS-PGS s prvom točkom: "Turizam i konkretni učinci decentralizacije na turizam u Istri".

U villi Polesini tik do mora članovima i sipatizerima govorili su predsjednici IDS-a i PGS-a Boris Miletić i Darijo Vasilić te ministar turizma, član IDS-a Darko Lorencin. Pravo na svoje, odnosno jaki zahtjev za decentralizaciju države, obrazloženo je s turističkog aspekta upravo u kolijevci istarskog turizma. Miletić koji je prvi govorio iznio je podatak da je 2012. godine hrvatski turizam ostvario 67 milijuna noćenja, ove godine očekuje se 75 milijuna i 700.000 noćenja, što dokazuje, po radu ministra Lorencina, da: "mi znamo što treba i znamo kako to ostvariti", veli Miletić.

"Može se i bolje a to bolje možemo postići tek uz jaku decentralizaciju a mi u Istri smo najpozvaniji o tome govoriti s obzirom da Istra ostvaruje preko 30 posto hrvatskog turističkog prometa" rekao je Miletić i obrazložio sistem kako doći do "prava na svoje" u turizmu.

U prvom redu prijenosom upravljanja turističkim zemljištem na jedinice lokalne samouprave što uključuje i upravljanje bivšim vojnim zonama koje "i dalje zjape prazne". Gradovima i općinama treba dati više ovlasti u upravljanju sredstvima boravišne pristojbe, treba pojednostaviti cijelu upravnu, birokratsku proceduru i na kraju: "Moramo se boriti da bi drastično smanjili stopu PDV u turizmu na 10 posto kako bi bili konkurentni prema susjedima".

"Mi u Istri najbolje znamo i najviše osjećamo što je i kako djeluje dah konkurencije". Nadalje, IDS se zalaže za povezivanje zelene i plave Istre, za spoj turizma i poljoprivrede a to je moguće tek "ako ćemo mi sami upravljati vlastitim resursima".

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić izrazio je osobno oduševljenje što je došlo do izbornog koaliranja sa strankom "preko Učke" a to u turizmu konkretno znači da će zajednički zastupnici u Zagrebu donositi glas građana Istre i Kvarnera prostor koji zajedno ostvaruje preko 50 posto turističkog prometa Hrvatske.

"Ključna riječ je decentralizacija jer je to jedini put održivog razvoja naših regija. Moramo decentralizirati kako bi mogli upravljati zemljištem izvan gradova koje je danas u rukama države. Radom u dosadašnjoj vladi ministar Lorencin je dokazao da mi možemo bolje," rekao je Vasilić.

Ministar Darko Lorencin je ustvrdio da je tijekom tih dvadeset godina razvoja turizma Istra danas bitno drugačija regija. Nazočne je podsjetio na 1997. godinu kada se upravo u Istri počelo s planskim, smišljenim oživljavanjem istarske unutrašnjosti, istarskog sela.

"Bio sam osobno uključen u tu epohalnu promjenu i danas s ponosom promatram ono što je učinjeno, rast kvalitetne turističke ponude u mjestima koja su prije 20 godina bili pusta i zaboravljena," rekao je Lorencin koji je podvukao da je upravo u Istri zaživjela konkretna i učinkovita veza između privatnog i javnog sektora i gdje nije nikad zanemarena socijalna komponenta turizma.

"Novi master plan o razvoju istarskog turizma donijet će bitne novine, jača decentralizacija je nužna da bi se stvari konkretizirale jer, na kraju svega, što je najbolje znamo mi sami". (Elio VELAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter