Darko Lorencin gostovao na Musikantenstadlu u Passau

(V. HABEREITER)
(V. HABEREITER)

Ministar turizma Darko Lorencin ovog je vikenda sudjelovao u poznatom njemačkom glazbenom showu Musikantenstadl, koji je održan u njemačkom gradu Passau, a već se nekoliko godina održao i u Poreču.

Tom je prilikom ministar Hrvatsku predstavio kao zemlju bogate kulturne baštine i prirodnih ljepota. Zanimljivo je da će se jedno od popularnih izdanja ovog showa koji se emitira na austrijskoj, njemačkog i švicarskoj državnoj televiziji (ORF, ARD i SF) sljedeće godine emitirati uživo iz Pule.

Kako priopćuju iz Ministarstva turizma ovo je prvi put da je jedan političar, odnosno član Vlade neke zemlje predstavljen na Musikantenstadlu, jer se radi o državnim televizijama te je u ovom slučaju napravljena iznimka u znak zahvalnosti za gostoprimstvo u Hrvatskoj.

Musikantenstadl je jedna od najuspješnijih eurovizijskih emisija na njemačkom govornom području koji ima svoju vjernu milijunsku publiku, još od prve emisije koja je emitirana davne 1981. godine. Uspješan koncept koji uključuje narodnu glazbu, puhačke orkestre, popularne klasike, njemačke šlagere i internacionalnu zabavnu glazbu, svaki put privlači brojnu publiku i obožavatelje pred malim ekranima.

Tijekom godina Musikantenstadl je oborio mnoge rekorde i jedna je od najuspješnijih zabavnih emisija zadnjih 30 godina koju je gledalo 2,5 milijarde gledatelja. Čak 814 milijuna gledatelja pratilo je emisiju koja je emitirana iz Pekinga, a 245 milijuna emisiju emitiranu iz Moskve. Uz publiku u dvorani, u prosjeku pred malim ekranima show prati 7 milijuna gledatelja u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Emisija je koprodukcija austrijskog ORF-a, Bavarske televizije i Švicarske radiotelevizije. Emitira se pet puta godišnje, uglavnom iz gradova u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. U rijetkim prilikama Musikantenstadl se emitira iz gradova izvan njemačkog govornog područja. U zadnjih 15 godina ta je prilika pripala samo Poreču, a u pripremi je za lipanj 2015. godine emisija koja će se emitirati iz pulske Arene.

Sljedeći, silvestarski show, emitirat će se 31. prosinca iz Graza. Prije Pule, Musikantenstadl će gostovati u Oberwartu u Austriji 28. ožujka 2015. godine, a nakon Pule u njemačkom gradu Offenbachu 12. rujna 2015. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter