Danas žene drže tri kantuna i grade poslovnu karijeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na nedavnoj prezentaciji projekta "Poduzetništvo žena u Hrvatskoj", u sklopu Europske mreže ambasadorica ženskoga poduzetništva, iznijet je podatak da je u 2011. godini zabilježeno 24 posto žena u trgovačkim društvima, dok je vlasnica obrta bilo 33 posto.

U 2002. godini u poduzetništvu u Hrvatskoj je bilo tek osam posto žena. Na skupu se moglo čuti da je trend u razvoju poduzetništva žena u Hrvatskoj dobar, a naša je zemlja jedna od rijetkih koja ima strategiju razvoja ženskoga poduzetništva.

Očekuje se da će se nove mogućnosti otvoriti ulaskom Hrvatske u EU.

Ipak, da su žene još uvijek u težem položaju od svojih muških kolega, govori i podatak da i dalje, već godinama, prednjače na Zavodu za zapošljavanju.

Nije bolje ni u politici. Unatoč Zakonu o ravnopravnosti spolova, udio žena u županijskim skupštinama nakon lokalnih izbora u svibnju 2009. godine povećao se za otprilike šest posto.

Kad bi se povećanje nastavilo tim tempom, uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca postigli bismo tek 2025. godine.

Žene takvoj situaciji pokušavaju doskočiti na različite načine, među ostalim i sudjelovanjem i članstvom u udrugama koje rade na poboljšanju položaja žena u poslovnom, ali i obiteljskom okruženju.

Jedna od takvih jest i udruga Krug, prisutna u svim hrvatskim županijama, s čijim smo članicama prilikom blagdanskog druženja porazgovarali o gospodarskim prilikama i njihovom viđenju trenutačnog položaja žene u društvu.

Gorana Sandrić, direktorica ljudskih potencija u tvrtki Holcim Hrvatska i dobitnica nagrade Prometej za najbolju HR (human resources) menadžericu za 2011., rekla je da je za Holcim protekla godina bila teška.

- Građevinski sektor je posvuda u krizi, no uspjeli smo zadržati radnike. Nije bilo otpuštanja, a tu su svakako veliku ulogu odigrale i žene.

Od sedam članova uprave tri su žene - financijska direktorica, direktorica cementare u Koromačnu i ja. Iako se Holcim bavi "muškom" djelatnošću, zastupljenost zaposlenih žena je vrlo dobra. Ne tolerira se nikakva diskriminacija, već se gleda isključivo kvaliteta.

Prisutnost žena u menadžmentu svakako je doprinijela mekšoj komunikaciji. Mislim da se zbog prisutnosti žena još i više obraća pažnja na potrebe i mišljenje zaposlenika, kazala je Sandrić.

Dijana Kofler, izvršna koordinatorica ureda Uprave Unilinea, odnosno asistentica predsjednika Uprave, istaknula je da je protekla godina za ovu turističku tvrtku bila izvrsna.

- Ostvarili smo porast prometa za 30-ak posto, što je u ovim uvjetima zaista odličan rezultat. Ništa nije došlo slučajno, iza toga je jako puno rada i dugogodišnjeg ulaganja.

Što se ove godine tiče, bili bismo jako zadovoljni da se nastavi istim tempom. Prethodnih godina okrenuli smo se dalekim tržištima. Mnogo očekujemo od kineskog tržišta, posebno stoga što u Šangaju imamo i poslovni ured, kazala je. (Vesna KAPELOTO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter