Danas počinju upisi u srednje škole

Osmaši u jurišu na srednje škole (N. LAZAREVIĆ)
Osmaši u jurišu na srednje škole (N. LAZAREVIĆ)

Danas počinju upisi u srednje škole: 1.764 učenika koja su u Istri završila osnovnu školu započinje "juriš" na neko od 2.221 mjesto u prvom razredu neke od 24 istarske srednje škole.

U ovom trenutku školsku godinu u svim istarskim srednjim školama zajedno završava 7.098 učenika, od kojih je 1.825 učenika u završnim razredima.

Lani su osmi razred osnovne škole završila 1.872 učenika koji su trebali upisati srednju školu, a povrh tog broja još je pedesetak ponavljača ili učenika koji su mijenjali program. U prošlu školsku godinu moglo se, prema raspisanim mjestima u svim istarskim školama zajedno, upisati 2.627 učenika, a upisana su bila ukupno 1.924 učenika, što znači da je upisano 73 posto od plana odnosno da su na kraju ostala slobodna i neupisana ukupno 703 mjesta.

Stoga su, temeljem rezultata lanjskih upisa, ali i prema pretprijavama provedenima u prosincu, upisni planovi za ovu školsku godinu korigirani. Prema informacijama koje nam je dala Marija Ivić Kačan iz Odjela za prosvjetu pri Uredu državne uprave u Istarskoj županiji, proizlazi da će i završenih osnovaca biti manje nego lani, tek 1.764, pa je uzevši u obzir mogući broj ponavljača i učenike koji mijenjaju program, za upis u predstojeću školsku godinu planirano ukupno 2.221 mjesto. Gotovo sve kategorije srednjoškolskog obrazovanja bilježe pad broja planiranih upisnih mjesta. U najbrojnije, četverogodišnje strukovne programe planira se upisati 912 učenika, u gimnazijske programe 660, u trogodišnje strukovne programe 501, u umjetničke 84, u petogodišnje strukovne programe 24, te po dvadeset u dvogodišnje programe i u program za djecu s poteškoćama.

Ukupno je, dakle, planirano čak 406 upisnih mjesta manje nego prethodne školske godine, ali je ipak ostavljeno dovoljno "lufta" jer je broj upisnih mjesta u prvi razred za 297 veći nego što sada ima učenika u prvim razredima srednjih škola, odnosno čak za 457 veći nego što ima učenika koji završavaju osmi razred. U kalkulacije nije uvrštena Srednja glazbena škola, koja je većini učenika koji ju pohađaju njihova druga škola, a za nju je oglašeno 56 mjesta za upis u prvi razred. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter