Zbog kiše radovi u Palisinoj ulici počinju u četvrtak

Palisina ulica (M. ANGELINI)
Palisina ulica (M. ANGELINI)

Za danas najavljen početak rekonstrukcije Palisine ulice na Novoj Verudi odgođen je zbog loših vremenskih uvjeta. Radovi će započeti čim se vrijeme stabilizira, pretpostavlja se u četvrtak.

Projekt rekonstrukcije Palisine ulice već je dvaput odgađan jer rekonstrukcija obuhvaća i izgradnju nove odvodnje za što je Herculanea, putem Hrvatskih voda, provodila javni natječaj, što je "probilo" rokove uoči turističke sezone. Grad je već krajem prošle godine poručio da je spreman započeti rekonstrukciju jer je financijska konstrukcija zatvorena te ishodovane sve potrebne dozvole. Kako se čekalo samo provođenje natječaja Herculanee, te kraj turističke sezone zbog brojnih apartmana na tom području grada, konačno je stiglo vrijeme da projekt započne.

Radovi gotovi do siječnja 2015.

- Danas sigurno počinjemo s radovima u Palisinoj ulici, projektu koji obuhvaća izgradnju nove oborinske odvodnje, uređenje prometnice, ali i postavljanje svih novih komunalnih instalacija. Usto će se, u sklopu ovog projekta, rekonstruirati kružni tok u podnožju Palisine ulice, odnosno na križanju s obilaznicom i cestom koja vodi prema Marini Veruda, kao što je to učinjeno na križanju obilaznice i ceste koja vodi prema Pješčanoj uvali. Predviđamo da bi rekonstrukcija Palisine ulice mogla trajati četiri-pet mjeseci, rekao nam je Damir Prhat, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Najzahtjevniji dio projekta je rekonstrukcije kanalizacijske mreže s obzirom da je trenutno u Palisinoj ulici mješoviti sustav koji često stvara probleme. Izgradnja oborinske i fekalne kanalizacije u Palisinoj ulici, stoga je, kandidirana za financiranje od strane Hrvatskih voda "Financiranje vodno komunalne infrastrukture" za 2013./2014. godinu. Omjer financiranja je 90 posto Hrvatske vode, a 10 posto javna lokalna samouprava. Projektom je predviđena rekonstrukcija prometnice u dužini od 433 metara te sedam metara u širini, odnosno po 3,5 m za svaku prometnu traku, a pri izgradnji nogostupa, na svim mjestima pješačkih prijelaza osigurat će se pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. U ulici će se urediti četiri autobusna stajališta na lokacijama na kojima su se nalazila i prije rekonstrukcije.

Izgradnja novih kanalizacijskih mreža

Oborinsku kanalizaciju čini osam kanala ukupne duljine 665 metara i vode će se, kao i do sada, prikupljati putem slivnika i prije ispuštanja u more kroz zatvoreni sustav pročistiti u separatoru masti i ulja. Realizacijom projekta otpadne vode obližnje Facchinettijeve ulice će se preusmjeriti, gdje kolektor ide po vrtovima, na Palisinu ulicu. Razlog izgradnje nove kanalizacijske mreže je što su postojeće cijevi derutne, nedovoljnog kapaciteta, za vrijeme oborina dolazi do izbijanja poklopca i izlijevanja fekalija na raskrižju Palisine i Facchinettijeve, a i do povrata voda preko kućnog priključka u Palisinoj ulici. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter