Danak suši: Na Momjanštini već počela berba grožđa

Suša je ubrzala početak berbe (Ilustracija Milivoj MIJOŠEK)
Suša je ubrzala početak berbe (Ilustracija Milivoj MIJOŠEK)

Iako je uobičajeno da berba grožđa počinje u rujnu, ili najranije krajem kolovoza, kao što je lani bio slučaj, ovogodišnja, još jača suša natjerala je vinare u vinograde već proteklog vikenda. Slučaj je to momjanskog vinara Rina Prelca, koji je već pobrao chardonnay, a već sutra priprema se za trganje muškata.

- Zbog jake suše i velikih vrućina grožđe je brže sazrelo i stoga smo morali potrgati chardonnay. To je 15-ak dana prije no što smo obično počinjali berbu, a već ovaj tjedan nastavljamo s momjanskim muškatom, rekao je Prelac.

Njegov susjed Gianfranco Kozlović veli da se priprema ovaj tjedan početi berbu malvazije u predjelu Santa Lucia smještenom između Brtonigle i Buja.

- Tako rana berba ipak je izolirani slučaj. Prava će najvjerojatnije početi idućeg tjedna, rekao je Kozlović nakon jučerašnjeg sastanka Upravnog odbora udruge Vinistra. - Osim Prelca, ne znam tko je još krenuo u vinograde, ali to se može nazvati interventnom berbom, tj. prebire se po lozama. Na sastanku smo razgovarali o tome da, suši usprkos, situacija još uvijek nije dramatična. Istina, mladi vinogradi jako pate i ondje bi trebalo selektivno trgati, ali zato su stari vinogradi u jako dobroj formi, a pogotovo ondje gdje su loze školski obrađene i gdje je agrotehnika dobro odrađena. Ondje će grožđe biti fantastične kvalitete, premda se generalno mogu očekivati manji prinosi kao posljedica suše. No, vinari više vole sušne i tople godine, nego hladne i blatne jer se pokazalo da je vino bolje i da je lakše u takvim uvjetima odraditi berbu, istaknuo je Kozlović.

Dodao je da su optimisti i da se nadaju kiši, koja je za vikend i najavljena.

- Ako u sljedeća dva tjedna ne bude kiše, onda ćemo razgovarati o štetama i o 2012. kao vrlo problematičnoj godini, zaključio je Kozlović. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter