Dan općine Žminj: Važne su investicije,ali i štednja

(Davor ŠIŠOVIĆ)
(Davor ŠIŠOVIĆ)

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Čakavskoj kući, kojoj je prethodila sveta misa u žminjskoj župnoj crkvi u čast blagdana sv. Mihovila obilježen je Dan općine Žminj.

Nakon prigodnog glazbenog programa koji su priredili učenici žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana, potpredsjednik Općinskog vijeća Valter Folo upoznao je uzvanike svečane sjednice s dugačkom žminjskom poviješću, koja počinje još prapovijesnim naseobinama, a u pisanoj se povijesti Žminj prvi put spominje 1178. godine.

Uzvanicima je o postignućima i planovima općinske uprave govorio načelnik općine Marko Križman. S bazom u poljoprivredi i poduzetništvu, žminjska općina s godišnjim proračunom od oko sedam milijuna kuna uspješno zadovoljava potrebe svog stanovništva, ustvrdio je Križman te istaknuo prioritete među budućim zadacima općinske uprave - proširenje dječjeg vrtića i osnovne škole te izgradnju općinsko-školske sportske dvorane. Kao posebno važne za društveni život Žminjštine istaknuo je brojne udruge s ovog područja te Turističku zajednicu, utemeljenu početkom ove godine.

- Kako je Žminj od davnina jedan od najvećih trgovačkih centara Istre, općinska uprava posebnu pažnju posvećuje poticanju gospodarskog razvoja, poglavito uređenjem i opremanjem gospodarskih zona, u što je ove godine uloženo dva milijuna kuna, rekao je Križman. Kao jedno od važnih postignuća izdvojio je i otvorenje kružnog toka na zapadnom ulazu u Žminj, što je bila investicija vrijedna 1,8 milijuna kuna.

U skoroj budućnosti, najavio je Križman, jedan od najvažnijih zadataka je izmjena i dopuna Prostornog plana općine te nastavak rada na stabilizaciji općine kroz investicije, ali i nužne rezove i štednju.

U pripremi su projekti izgradnje kanalizacije za naselje Lukovica, obnove i valorizacije starogradske jezgre Žminja, uređenje mjesne kinosale za potrebe mladih i udruga, a kroz europsko fondovsko financiranje planira se izgraditi pročistač otpadnih voda, popločiti trg ispred žminjske crkve i asfaltirati preostale ceste u općini. Nužne su i mjere štednje zbog opterećenosti kreditima iz prošlosti, naglasio je načelnik.

- Djelatnicima općinske uprave plaće su smanjene za osam posto, ukinuti su božićnica i regres, čime makar simbolički pratimo stanje u privatnom sektoru, naglasio je Križman, zaključujući da unatoč zatečenim problemima i gospodarskoj krizi, "općina Žminj prevladava teškoće i vraća se kao tradicionalno uspješno mjesto vrijednih ljudi".

Istarski župan Valter Flego je, čestitajući Žminjcima njihov blagdan i Dan općine, vrlo direktno poručio: "Ako stavimo glave skupa, možemo riješiti i proširenje škole i druge potrebe za bolji život naših sugrađana". Podsjećajući na prije nekoliko dana obilježen Dan Istarske županije, Flego je kazao da su se na toj svečanosti svi "složili da je Istra kao regija neupitna, ali i da regijama treba dati puno više ovlasti i odgovornosti, pa neka se onda pokaže tko je spreman upravljati svojim razvojem a tko nije".

Žminjcima je Flego prenio i riječi ministra Arsena Bauka sa svečane sjednice u Pazinu, o tome da su u vrijeme njegova djetinjstva najbolji mladi čakavski pjesnici nagrađivani odlaskom u Žminj, što je ministar podvukao tvrdnjom da samo najbolji dolaze u Istru. U tom je duhu i župan Žminjcima poručio: "Budimo i dalje najbolji, a tako odgajajmo i svoju djecu". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter