Damjanac kažnjena s 5.000 kn zbog sukoba interesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je u petak na svojim internetskim stranicama objavilo kako je 15. listopada izreklo kaznu od 5.000 kuna Adi Damjanac jer je istovremeno ostvarivala plaću kao saborska zastupnica i općinska načelnica, a što je protivno članku 12. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je pojasnilo da je od prosinca 2011. pa do kraja veljače 2012. Damjanac primila protuzakonitu naknadu za volontersko obnašanje dužnosti načelnice Općine Fažana u sveukupnom neto iznosu od 10.602,9 kuna iako je istovremeno primala plaću za obnašanje dužnosti zastupnice u Hrvatskom saboru. Kao otegotnu okolnost prilikom izricanja novčane kazne, Povjerenstvo je cijenilo činjenicu da dužnosnica Ada Damjanac do dana donošenja odluke Povjerenstva nije izvršila povrat novca od 10.602,9 kuna, koji joj je protuzakonito isplaćen. Povjerenstvo je uputilo Općinu Fažana da može sudskim putem zatražiti povrat nezakonito isplaćenih naknada dužnosnici Adi Damjanac, prema pravilima instituta stjecanja bez osnove.

Inače, novčana kazna od 5.000 kuna će se izvršiti u jednom mjesečnom obroku, obustavom dijela iduće mjesečne plaće. Kao olakotnu okolnost je Povjerenstvo ocijenilo to što se Damjanac sama, prije pokretanja postupka, odrekla primanja daljnje naknade od Općine Fažana i to što je protupravno postupanje trajalo relativno kratko. Naime, Povjerenstvo je zaključilo kako je u ožujku 2012. Damjanac dostavila Općini Fažana izjavu o odricanju naknade za obnašanje dužnosti općinske načelnice pa joj temeljem toga više nije isplaćivana ta naknada.

Ona je zastupnica u Saboru od lipnja 2013., a ranije od prosinca 2011. do sredine travnja 2012. kako zamjenica Zlatka Komadine. U svojem očitovanju povjerenstvu Damjanac je iznijela da je predmetnu naknadu primila na temelju pravomoćnog rješenja Jedinstvenog upravnog odjela Općine Fažana, a koje je donijeto sukladno podzakonskom aktu, odnosno odluci fažanskog Općinskog vijeća. U svoju je obranu navela da je nitko iz Općine Fažana i Povjerenstva nije obavijestio da su iskazani primici protivni pozitivnim propisima te da je bila u uvjerenju da primajući naknadu za obnašanje dužnosti fažanske načelnica postupa u skladu sa svim važećim propisima.

Damjanac: Kada dobijem odluku odlučit ću hoću li se žaliti

- Rekli su mi da je nepravomoćna odluka objavljena, ali meni još nije dostavljena i nisam pročitala njezin sadržaj. Kada je dobijem odlučit ću hoću li pokrenuti spor na Upravom sudu, a za to ima rok od 30 dana, izjavila nam je Damjanac. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter