Dajete lošiju vodu ljudima, a bolju elektranama

Mladen Bastijanić (A. ŠĆULAC)
Mladen Bastijanić (A. ŠĆULAC)

- Ovo mjesto je u povijesti bilo sveto. Šire područje izvora nosi toponim svetinšćine. Sam je izvor pitke vode nosio naziv - Foiba dell Ospizio de Padri Paulini di Fianona - jer se u blizini nalazio Pavlinski samostan. Voda tog izvora je pokretala i dva mlinska kola za mljevenje žita, no ljudska glupost već 45 godina vrhunsku vodu koristi za pogon TE-Plomin – tim se riječima okupljenim novinarima, na konferenciji koju je održao iznad postrojenja HEP-a u Plomin Luci, te iznad izvorišta vode, Bubić Jama, koje se nalazi u ograđenom krugu pogona termoelektrane, obratio labinski nezavisni gradski vijećnik, Mladen Bastijanić.

Krenuti u drugom, boljem smjeru

Bastijanić je nezadovoljan tematskom sjednicom vijeća Grada Labina, koja je sazvana na njegov zahtjev i naravno uz potpise skoro svih vijećnika, održanoj proteklog tjedna.

- Ta je sjednica o vodoopskrbi, razotkrila svu politiku koju država, HEP, Vodoprivreda, Hrvatske vode te lokalna politika, konzumiraju prema najvažnijem resursu, a to je voda. Sprega institucija i lokalnih vlastodržaca vodoopskrbe, je velika i zato nam vodoopskrba ide u krivom smjeru. Na moju veliku žalost, vijećnici su amenovali postojeće loše stanje vodoopskrbe Labinštine i nisu donijeli zaključke koji bi obavezali nosioce vodoopskrbe, da krenu u drugom boljem smjeru, rekao je Bastijanić.

Tvrdi da je indikativno što je na tematskoj sjednici  predstavnik Hrvatskih voda, Darko Dobrović, više branio, te čak i hvalio postojeće stanje, nego što je imao primjedbi na ponuđena mu bolja rješenja vodoopskrbe Labinštine.

- Čudi me jako i to, što se lokalni vlastodršci oko vodoopskrbe nisu uopće izjasnili. Mišljenja sam da to nisu učinili jer je valjda po njima "sve u redu" i ništa ne treba mijenjati. Te im s ovog mjesta poručujem: Ne gospodo nije u redu, nemate strategije, nemate vizije, dajete lošiju vodu ljudima a bolju vodu elektranama, rekao je Bastijanić.

Tematska sjednica bez čelnika IVS-a

Stava je da je sramotno što tematskoj sjednici nisu prisustvovali, predsjednik i članovi NO Vodovoda, članovi skupštine Vodovoda, predstavnik IVS-a (Istarskog Vodozaštitnog Sustava) a jako ga čudi i činjenica što u debati na tematskoj sjednici, nisu uzeli učešća, direktor labinskog Vodovoda, te predsjednik skupštine Vodovoda.

Bastijanić je na kraju izrazio veliko žaljenje, što su svi vijećnici, osim njega, nasjeli politici, te na sjednici izmijenili prezentiran im zaključak koji je glasio… "da se u roku 60 dana izradi Idejni projekt uključivanja izvora Kožljak, Plomin i Bubić Jama, u punom kapacitetu u vodoopskrbni sustav Labinštine, kao i projekt zaštite Krapanskog sliva s ciljem prioritetne zaštite ugroženih izvorišta pitke vode Fonte Gaia i Kokoti." Umjesto toga glasali su za zaključak, da se predstavnik Grada Labina u skupštini Vodovoda, zadužuje da predloži i zastupa realizaciju zaključka, po kojemu bi se u roku od 120 dana, Vodovod obavezao izraditi idejno rješenje s troškovnikom uključivanja izvorišta Kožljak i Plomin u punom kapacitetu u vodoopskrbni sustav Labinštine. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter