Cvek: U našem prijedlogu nema višeg prireza i nameta

Paolo Demarin i Maja Cvek (Z. STRAHINJA)
Paolo Demarin i Maja Cvek (Z. STRAHINJA)

- Pozivamo sve vijećnike Općine Ližnjan da dođu s konstruktivnim prijedlozima za izradu novog proračuna do kraja godine, jer je nedonošenje proračuna najgora moguća varijanta iz razloga što se do okončanja prijevremenih izbora zaustavljaju svi započeti projekti, a 2015. bila bi izgubljena za planiranu izgradnju i kandidiranje projekata na fondove, poručila je danas na konferenciji za novinare načelnica Ližnjana Maja Cvek.

Podsjetimo, Općinsko vijeće na sjednici u utorak nije uspjelo usvojiti prijedlog proračuna teškog 26,2 milijuna kuna, a ne učini li to do kraja godine prijeti raspuštanje i Vijeća i načelnice te raspisivanje prijevremenih izbora. Konferenciji je prisustvovao i donačelnik Paolo Demarin.

- Vijećnici koji su glasali protiv proračuna (IDS, Laburisti i HSP AS, a suzdržana je bila nezavisna vijećnica, op.n.), nisu dostavili niti jedan amandman, niti su nam omogućili da pregovaramo. Dakle, nepodržavanje proračuna je isključivo motivirano političkim razlozima i željom za rušenje vlasti, a ne brigom prema mještanima, rekla je Cvek te navela da je Općina zadržala sva izdvajanja u gospodarskom, društvenom i javno zdravstvenom programu, kao i povećanje naknade za novorođene, za sufinanciranje udžbenika osnovcima i slično.

Najvažnije je, kaže Cvek, da se neće teretiti građani s povećanjem prireza, naknada i doprinosa, kao što su to učinili općine i gradovi gdje vlada IDS.

- Neistina je da se proračun temelji na prodaji imovine, kako tvrdi Saša Škrinjar iz IDS-a. Program gradnje iznosi 22,35 milijuna kuna i to su namjenska sredstva od komunalnog doprinosa koja Općina mora utrošiti na izgradnju, a ne ih oročavati, kao se radilo prije, rekla je Cvek.

IDS ističe problematično parkiralište ispred zgrade Općine od milijun kuna, a zapravo je to trg koji bi uređen predstavljao centar mjesta, i pritom nikoga od njih nije interesiralo da pogledaju projekt.

Najvažniji plan 2015. je izgradnja vrtića od 7,5 milijuna kuna, za što je moguće dobiti i milijun eura bespovratnih sredstava, rekla je Cvek, te navela da se planira projektiranje vrtića u Valturi i Šišanu. Nabrojila je još niz projekta koje je vodstvo Općine pokrenulo, ili ih planira, te istaknula da investicije u izgradnji nerazvrstanih cesta iznose 9,59 milijuna kuna, što je, nakon vladavine IDS-a, prvi put da se planiraju projekti za ceste za Šišan, Valturu i Jadreške.

- Da li je bolje da Općina izgrađuje naselja, kao što to svi rade, ili je bolje da vraćamo uplaćeni komunalni doprinos, kako to sugerira IDS. Na konstataciju opozicije da do sada nisu pozivani da sudjeluju u kreiranju proračuna, načelnica je odgovorila da je to apsolutna neistina. Nitko od njih nije se pojavio kada smo ih zvali, samo Ankica Piccoli, a iz IDS-a nitko, rekla je Cvek.

- Kada nas Škrinjar proziva za parkiralište neka objasni kako to da su bili suglasni s takvim projektima 2008. i 2009., a sada nisu, i kako to da ti projekti tada nisu realizirani, rekao je Demarin i zaključio riječima da ako proračun ne bude prihvaćen, neka Škrinjar objasni mještanima svih naselja zašto se i opet neće realizirati projekti koje čekaju desetljeće. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter