Crveni nosevi za osmjeh na licima malih bolesnika

Veselje u bolničkim sobama (D. MEMEDOVIĆ)
Veselje u bolničkim sobama (D. MEMEDOVIĆ)

Mali bolesnici na Odjelu pedijatrije u pulskoj Općoj bolnici imali su jučer posebnu "vizitu". Dva su klaunova-doktora svakog pacijenta pojedinačno, a trenutno ih je ondje smješteno šest, "pregledala" na svoj način. Priredivši im skeč, a potom obilazeći ih od kreveta do kreveta na specifičan su, educirani način na trenutak uveselili njihov boravak u bolničkom okruženju. Ovo su iznenađenje maleni pacijenti prihvatili s oduševljenjem. Sa svojim nezaobilaznim crvenim nosevima Dr. Kalcium i njegova pomoćnica sestra Livadić u bolničku susredinu unijeli neobičnu, veselu atmosferu.

Riječ je o klaunovidoktorima iz zagrebačke udruge Crveni nosevi koja djeluje već četiri godine s ciljem pružanja psihosocijalne podrške bolesnicima uz primjeren humor i unošenjem životne radosti. Također, namjera su im učestaliji posjeti bolnicama, a samo u ovoj godini takvih su već imali stotinu. Jučerašnji je bio njihov prvi posjet pulskoj bolnici, gdje su naišli na otvorena vrata i otvorenu mogućnost za daljnju suradnju.

Irina Pucić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u pulskoj bolnici, ovom je prigodom rekla da djeca uglavnom zdravstvene djelatnike doživljavaju kao osobe koje nanose bol.

- Ipak se radi o bolnici koja asocira na injekcije, terapije i odvojenost od obitelji, a na ovakav način, kroz osmijeh, doprinosi se omekšavanju odnosa između nas i naših malih pacijenata. I putem ovakvih posjeta želimo pokazati da je bolnica otvorena prema ljudima dobre volje, a posebno onima koji će kod djece izazvati osmjeh, jer to uvelike pomaže. Ovakvi posjeti olakšavaju djeci boravak, a nama rad s njima, stoga ćemo nastojati s udrugom dogovoriti da se druženja provode na mjesečnoj razini, rekla je Pucić.

- Naša najvažnija misija je donijeti osmijeh na lica bolesnika, prije svega djece. Klaunovi su profesionalni umjetnici, posebno educirani za pristup djeci u bolnici, koji svojom umjetnošću, kratkim gegovima, malim bolesnicima uljepšavaju boravak u bolnici uvodeći ih u svijet mašte, ludorija i cirkusa. Pokušavaju promijeniti bolničko okruženje što pomaže djetetu za lakše podnese bolničke dane, kao, istovremeno, i njihovim roditeljima i medicinskom osoblju, rekla je Mladenka Majerić, izvršna direktorica udruge Crveni nosevi.

Dodala je kako su osmjeh i pozitivna promjena izraza na dječjim licima neizmjerno važni, ali i velika motivacija svima koji to rade.

- Inače, naša je udruga dio međunarodne europske organizacije koja okuplja više od tristo klaunova, a mi ih zasad u Hrvatskoj imamo 12. I oni ovaj posao doživljavaju kao poseban projekt, budući da se zapravo radi o psihosocijalnoj podršci djeci kroz igru u kojoj i sami često aktivno sudjeluju. Upravo radimo na certificiranju klaunovadoktora na razini međunarodne organizacije. Naime, ovi klaunovi moraju imati i određena saznanja o primjerenoj dozi humora za djecu, zdravstvenim i higijenskim uvjetima u bolnici, i ostalim elementima jer mi smo zapravo tek gosti sa zadatkom koji možda izgleda neozbiljno, no u biti je to vrlo ozbiljan posao, rekla je Majerić. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter