Crnogorski stočari i ratari uče na iskustvima istarskih kolega

Crnogorski stočari u kušaonici sira OPG Orbanić u Kašćergani (M. RIMANIĆ)
Crnogorski stočari u kušaonici sira OPG Orbanić u Kašćergani (M. RIMANIĆ)

Desetak crnogorskih stočara, proizvođača mesa i mesnih prerađevina, maslinara i predstavnika Ministarstva poljoprivrede u sklopu projekta Poboljšanja standarda kvalitete mesa u Crnoj Gori i razmjena iskustva sa zemljama zapadnog Balkana, boravilo je ovih dana u Istri i Friuli Veneziji Guliji. Ovo je studijsko putovanje organizirano kako bi se crnogorskim proizvođačima približila iskustva istarskih proizvođača mesa i mesnih prerađevina, mljekara, maslinara i vinara, kao i inicijative lokalnih vlasti i nadležnih agencija u promociji proizvoda kroz promociju Geografske oznake, kao i povezivanje proizvođača hrane sa turističkim sektorom. Crnogorske proizvođače mesa, mesnih prerađevina i maslinare pirimo je Milan Antolović, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu koji ih je upoznao s projektima zaštite istarskih proizvoda. Posebno im je predstavljen projekt zaštite istarskog pršuta oznakom izvornosti, a potom i edukacijsko-gastronomski centar AZRRI-ja na Gortanovom brijegu gdje im je predstavljen projekt zaštite i valorizacije mesa istarskog goveda. U sklopu boravka u Istri crnogorski proizvođači posjetili su Tinjan, općinu istarskog pršuta i pršutanu Antolović. 

Posjetili su agroturizam San Mauro u Momjanu, udrugu Vinistra, te općinu Sveti Petar u Šumi gdje su se upoznali s perspektivama proizvodnje i plasmana autohtonih istarskih proizvoda i njihove zaštite oznakama zemljopisnog podrijetla. 

S načelnikom općine Sveti Petar u Šumi Mariom Bratulićem načelno je dogovoreno sudjelovanje crnogorskih proizvođača mesnih prerađevina na manifesatciji "Z klobasicon u Europu". 

Nakon kušanja sira u OPG-u Orbanić u Kašćerganima Almir Adrović kaže kako su u Istri vidjelu ozbiljnu proizvodnju u jednoj sinhroniji reda i pravila. Način na koji se radi u Istri, kaže, tek treba uvesti u Crnu Goru, a blizina obale i mora proizvođačima iz istarske unutrašnjosti velika je pogodnost.  

- Mnogo smo toga vidjeli pogotovo na zaštiti proizvoda, na čemu smo i mi počeli raditi, kaže Adrović.  

Midhad Aličković, proizvođač suhog mesa, goveđeg pršuta i sira, dodaje kako njihova vlada već sada dosta potpomaže njihovu proizvodnju, a ovo što su vidjeli i čuli iskustva kolega u Istri i Italiji pomoći će im da je unaprijede. (M. RIMANIĆ) 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter