Crnobori: Zloporaba hrvatsko-talijanskih odnosa

Vladimir Kapuralin i Ratko Crnobori (M. ANGELINI)
Vladimir Kapuralin i Ratko Crnobori (M. ANGELINI)

Nedavno je predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul Josipa Broza Tita prozvao diktatorom odgovornim za egzodus nakon Drugog svjetskog rata što je bilo tema konferencije za novinare Društva Josip Broz Tito. Predsjednik Društva Ratko Crnobori naglasio je da mu je žao što se hrvatsko-talijanski odnosi zloupotrebljavaju u predizbornoj kampanji te nepotrebno zaoštravaju. Međutim, kada se već povuklo to pitanje, naglasio je Crnobori, važno je podsjetiti na neke činjenice vezane za egzodus i odgovornost Tita u cijeloj priči.

- Kada se nekoga naziva diktatorom, to se mora potkrijepiti argumentima. Tako i ja mogu reći da su za mene svi američki predsjednici diktatori, no tako ne ide, rekao je Crnobori. Naveo je potom nekoliko razloga zbog kojih se Tito ne može smatrati odgovornim za egzodus.

- Neki su odlazili jer su se bojali kazne za zločine što su počinili tijekom razdoblja fašizma u Istri, dio ih se vratilo jer su tijekom talijanizacije bili doseljene, neki su odlazili zbog posla, bombardiranja ili pak talijanske propagande, rekao je Crnobori kazavši da je stoga veliko pitanje tko je zapravo otišao iz Istre. Zapitao se također gdje je stoga odgovornost Tita. On je jedino odgovoran, zaključio je Crnobori, za priključenje Istre matici zemlji i prva je osoba koja je talijanskoj zajednici dala sva prava koja imaju.     

- Uključivanje Maurizija Tremula u prepucavanja na relaciji Kajin - Jakovčić, IDS - SDP, županija - metropola nisu predmet našeg zanimanja, rekao je pak Vladimir Kapuralin, član predsjedništva Društva Josip Broz Tito. Međutim, nastavio je Kapuralin, ne može nas ostaviti indiferentnima tvrdnja Tremula o odgovornosti Tita za egzodus jer ta izjava stiže od visokopozicioniranog predstavnika jedne institucije o Titu kao instituciji.

Kazao je da ne može biti diktator osoba koja je prva u povijesti dala na upravljanje tvornice i sredstva proizvodnje onima koji u njima rade i time oslobodila radnog čovjeka od izrabljivanja. Nadalje, zaključio je, diktator među ostalim ne može biti osoba koja je, dokazano, bila posvećena mirnoj koegzistenciji među narodima. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter