Crna roda među rijetkim preletnicama

Vatroglavi kraljić (G. Č. Š)
Vatroglavi kraljić (G. Č. Š)

Na području lokve Rovozna započeo je 10. Ornitološki kamp. Praćenje jesenske seobe ptica, Javna ustanova Park prirode Učka organizira u suradnji s ornitolozima Udruge za biološka istraživanja BIOM iz Zagreba. Kamp je otvoren 19. kolovoza i trajat će 48 dana, do 5. listopada.

Za to će vrijeme biolozi-ornitolozi uz pomoć četrnaest vertikalnih orintoloških mreža, od 168 metara ukupne dužine, loviti ptice koje u ovom razdoblju migriraju u toplije krajeve te ih prstenovati. Na takav se način prati jesenska seoba ptica i bilježe značajni podaci o putovima migracije ptica na ovom području.

Mreže su postavljene u blizini najveće trajne lokve u Parku prirode Učka, na koju se ptice dolaze okrijepiti vodom. Ptice se prstenuju aluminijskim ili plastičnim prstenovima na kojima je ugraviran jedinstveni broj, a prije puštanja svakoj se određuje vrsta, spol, starost, masa i veličina. Sve se odmah neozlijeđene puštaju na slobodu na mjestu gdje su ulovljene.

Tijekom prošlogodišnjeg kampa koji je trajao 52 dana, uhvaćeno je 1.365 jedinki među kojima je bilo 37 različitih vrsta. Najčešće ulovljena ptica bio je crvendać. Osim ptica uhvaćenih u mreže, bilježeni su i podaci o preletu ptica, a najčešće su to bile grabljivice. U preletu su uočeni suri orao, inače dva para surog orla obitavaju u Parku, bjeloglavi sup, škanjac, orao zmijar, a pored lokve uočena je i crna roda. Radi se o vrsti rode koja se gnijezdi na području Europe, a strogo je zaštićena zavičajna svojta. U knjizi ugroženih vrsta svrstana je u osjetljivu gnijezdeću populaciju.

- Crna roda i bijela čaplja rijetke su preletnice. Na osnovu dosadašnjih podataka nemoguće je reći koliko su učestale, ali vjerujemo da u malom broju svake godine prelete područje parka, saznajemo od Sandre Vertel Palmić iz Javne ustanove Park prirode Učka.

Učku prelijeće i vatroglavi kraljić koji nije prisutan u Parku cijele godine već samo u sezoni gniježđenja ili samo u sezoni seobe. Kontinuiranim praćenjem migracija i ptica općenito mogu se prikupiti vrijedni podaci koji govore o općem stanju populacija ptica, ali i o pojedinim ugroženim ili osjetljivim vrstama za koje je potrebno poduzeti određene mjere za njihovo očuvanje. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter