Članovi ORaH-a podržali otvaranje socijalne samoposluge

Siniša Škaberna, Petra Kosanović Vrbat, Dario Benčić i Tanja Župarić Beljan  (D. MEMEDOVIĆ)
Siniša Škaberna, Petra Kosanović Vrbat, Dario Benčić i Tanja Župarić Beljan (D. MEMEDOVIĆ)

Potpredsjednica OraH-a Petra Kosanović Vrbat i povjerenik te stranke za Rovinj Siniša Škaberna, druga i osmi na koalicijskoj listi "Nema Prodaje", održali su danas konferenciju za novinare ispred buduće prve socijalne samoposluge u Puli i Istri, na Trgu 1. istarske brigade, koju ostvaruje Udruga "Pokret za čovjeka". Istom su prigodom taj svoj projekt predstavili predsjednik i tajnica udruge, Dario Benčić i Tanja Župarić Beljan.

- ORaH podržava ovaj hvalevrijedan projekt. Logično je da smo danas ovdje kako bismo mu dali potporu, jer nam je u krvi da podržavamo najugroženije i obespravljene. Socijalno smo osjetljivi, što je "zelenoj" opciji poput naše sasvim prirodno. Mi radimo za javni interes, a ne za uhljebe i profitere. Radimo za potrebite, a ne samo za one snažne koji trebaju biti motor našeg društva. ORaH-ove politike održivog razvoja jedini su ispravan put iz ovakve situacije, kako bismo "pojačali imunitet" našem društvu i zemlju doveli do stanja u kojem ovakve ustanove neće biti potrebne. No, zasad potaknut ćemo sve gradove pa tako i bogati Rovinj da otvori socijalnu samoposlugu. Društvo se sve više raslojava na jako bogate i jako siromašne, a naš je cilj svima izjednačiti šanse, istaknuo je Škaberna.

Petra Kosanović Vrbat pohvalila je inicijativu Pokreta za čovjeka i istaknula da se u ime ORaH-a zalaže za izmjenu zakonodavne regulative vezane za doniranje hrane, kao i za održivu preraspodjelu resursa, među kojima i hrane. Napomenula je da se u Hrvatskoj svakog dana bacaju ogromne količine hrane i da je svaki peti stanovnik socijalno ugrožen, što ukazuje na potrebu za projektima poput socijalnih samoposluga.

- Iako je na donacije hrane smanjen PDV, još uvijek je potrebno pojednostavit distribuciju hrane iz trgovačkih centara u socijalne samoposluge. Isto tako, potrebno je ukinuti rok trajnosti proizvoda kao što su sol, šećer i ocat. Apeliramo na trgovačke lance da za robu koja je pred istekom roka trajanja višestruko umanje cijene te da istu robu ne skladište, već da je distribuiraju u ovakve samoposluge. Od velike je važnosti i edukacija o toj problematici od najranije životne dobi, poručila je Kosanović Vrbat.     

 Dario Benčić je rekao da očekuje veći angažman političkih struktura zato što su sve postojeće i buduće socijalne samoposluge plod njihovih politika. Zalaže se i za izmjene pravilnika o doniranju hrane i zakonsku zabranu bacanja hrane, po uzoru na Francusku i Italiju. (K. FLEGAR)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter