Ciklona u Istri: Visoka plima, udari vjetra i snijeg

Očekuje se visoka plima (M. MIJOŠEK)
Očekuje se visoka plima (M. MIJOŠEK)

Ciklona, koja se nalazi zapadno od Istre, uzrokovat će od petka iznimno visoku plimu, olujne i orkanske udare vjetra u priobalju, a poslijepodne i snijeg u unutrašnjosti koji može padati sve do mora, najavljuju iz Istrameta.

Petak će započeti pretežno oblačnim vremenom uz česte pljuskove kiše koji lokalno mogu biti vrlo jaki. Na samoj Učki, iznad 600 metara nadmorske visine, očekuje se snijeg. Umjeren i jak, na udare olujan južni vjetar sredinom dana okrenut će na prolazno jak zapadnjak, na što treba skrenuti pažnju nautičarima i ribarima, poručuju iz Istrameta dodajući da je prijepodne izgledna vrlo visoka plima.

Kasno poslijepodne i navečer vjetar će naglo okrenuti na sjeverozapadnjak uz izražen pad temperature zraka, a snježna će se granica spustiti na otprilike 250 metara nadmorske visine što znači da bi snijeg mogao početi padati u čitavoj unutrašnjoj Istri, pa čak i uz samu obalu, posebice na sjeverozapadu poluotoka i riječkom području. Dnevne će se temperature zraka kretati između 6 i 9 stupnjeva Celzijusa, a navečer će biti u naglom padu.

U subotu će dan započeti sunčano, ali poslijepodne slijedi postupan porast naoblake uz mjestimične, većinom slabe oborine. Snježna granica zadržavat će se na oko 500 metara visine što znači da će snijeg zalepršati samo u gorskom dijelu Istre, međutim, u noći na nedjelju moguće je da snijeg zahvati i viša područja središnje Istre, dok će u riječkom zaleđu snijeg padati već iznad 350 metara nadmorske visine. Puhat će slab, na moru umjeren južni vjetar i jugo, kasno navečer slaba bura. Minimalne jutarnje temperature kretat će se između -3 i 3 stupnjeva Celzijusa, a dnevne vrijednosti između 6 i 8 stupnjeva.

Hladno jutro u Istri

U četvrtak ujutro su se Istrani probudili s temperaturama uglavnom ispod ništice. Prema podacima Istrameta najhladnije je od gradova bilo u Pazinu gdje se temperatura u noći spustila na čak -6 stupnjeva Celzijusa. U Buzetu (srednja škola) je zabilježeno -5, U Labinu (Kazakape) -4, u Umagu (Nazorova ulica) i Novigradu -2, u Bujama (Kršete) -1. U Poreču i Vodnjanu najniža se dnevna temperatura kretala oko nule, dok su jedine meteopostaje koje nisu doživjele negativnu temperaturu Pula (Borik) s najnižom dnevnom temperaturom od 1 stupnja i Rovinj (centar) s 2 stupnja Celzijusa. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter