Ciklona potopila Labin, noćas nove oborine u Istri

Bujica na cesti Labin - Raša (M. RIMANIĆ)
Bujica na cesti Labin - Raša (M. RIMANIĆ)

Jutros oko sedam sati na Labinštinu se sručio pravi prolom oblaka. Istrametova mjerna postaja u labinskim Kazakapama u nešto više od sat vremena zabilježila je čak 72 litre kiše po četvornome metru. Nagle oborine stvorile su na nekim mjestima obilne bujice koje su potopile dijelove grada i okolice. Veliki bujični slap prelio se preko ceste Labin - Raša otežavajući promet, ali na sreću bez drugih posljedica.

"Natopljena zemlja, budući da kiša pada već duže vrijeme, jednostavno više ne može upijati vodu", kazao je Darko Vitasović, zapovjednik JVP-a Labin. Dodao je da su od osam pa do 13.20 sati, kada su se vratili sa zadnje intervencije, labinski vatrogasci imali osam intervencija. Najviše je bilo ispumpavanja vode iz podruma i nižih prostorija - pod vodom su završile prostorije u Istarskoj ulici, na Starcima, zatim na Kapelici, a poplavile su i prostorije TZG-a Labin.

Labinski su vatrogasci intervenirali i u kampu Maslina, gdje je olujno nevrijeme u Češkom kampu porušilo šatore. Bujice koje je izazvala obilna kiša u nekim su dijelovima Labina dizale šahtove, iz kojih se prelijevala voda. "Nadam se da će se vrijeme napokon stabilizirati i da više nećemo morati intervenirati", kazao je Vitasović.

Od njegovog kolege Marina Alessija, zapovjednika JVP-a Umag, doznajemo da su umaški vatrogasci, za razliku od nedavnog nevremena, kada su imali pune ruke posla, danas imali samo jednu intervenciju, i to ispumpavanje podruma.

Ciklona koje je izazvala ovo nevrijeme počela je djelovati već tijekom jutra, kada je nad istokom Istre i nad Kvarnerom došlo do jakog razvoja oblaka. Najjači su pljuskovi zabilježeni na istoku Istre oko Labina. Prije ove, izraženija je ciklona počela djelovati na vrijeme u Istri još u subotu, ali ni razdoblje između dvije ciklone nije prošlo bez kiše. Jače je padala na području Baderne i Žminja, a pljuskova je bilo sjevernije od Pule, oko Pazina, Učke i Višnjana.

Alen Štrpin iz Istrameta dodaje da ciklonalno djelovanje još nije završilo te da se noćas očekuje veća količina padalina. Idućih bi dana ipak trebalo doći do postupnog smirivanja vremena. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter