Cijene stanova u Puli prepolovljene u odnosu na 2008.

Fažana (M. MIJOŠEK)
Fažana (M. MIJOŠEK)

Onaj tko ima viška novca, a nema stan ili kuću, u ovoj godini mogao je za pristojnu cijenu u Puli osigurati krov nad glavom, a to može učiniti još uvijek. Naime, prema iskustvu Sergija Ricchiuta, vlasnika agencije za promet nekretnina Immobilia Pula, cijene stanova i kuća u Puli u odnosu na lani pale su za oko 10 posto i još su uvijek u padu. Od vrhunca tržišta nekretnina 2008. do danas, veli on, cijene su pale za čak 50 posto!

- Cijene su još uvijek u laganom padu. Ovise o tome kome treba nekretnina i kome ne treba, tržište je različito. Nekad prodavatelj drži cijenu duže vrijeme i nakon šest mjeseci proda nekretninu puno jeftinije. Danas se potpuno novi stanovi prodaju za 950 eura po kvadratu. Razlog leži u tome što su tvrtke koje su gradile stanove otišle u stečaj, a stanove su po 500-600 eura kupile druge tvrtke, uglavnom građevinske, te ih prodaju po oko 900 eura. A sve dok takvih stanova ima na tržištu, teško je prodati druge za koje se traži 1.200, 1.300 eura. Prije su Rusi diktirali cijene koje su rasle, a sada padaju. U posljednjih šest mjeseci oglašeno je puno dražbi stanova u postupcima ovrha koje su pokrenule banke, i to su uglavnom kvalitetni stanovi, objašnjava Ricchiuto te dodaje da kupuju uglavnom građevinske tvrtke koje onda te stanove prodaju putem agencija. Po njegovim riječima, postoji grupa od 20-30 kupaca (tvrtki, agencija, građana) iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije, koji redovito na dražbama povoljno kupuju. Potom nekretninu urede i prodaju je po 900 eura.

Nikad nije bilo toliko dražbi

- Nikad nije bilo tako puno dražbi kao u zadnjih šest mjeseci. I oni sad spuštaju cijene drugima. Vlasnik stana u pulskom neboderu ne može prodati po 1.000 eura, nego mora spustiti na 800. Lokacija je prva koja drži cijenu stana, no po 1.000 se ipak teže prodaje. Za Puljane su najatraktivniji Veruda, Vidikovac, Stoja i Pješčana Uvala, dok stranci drže visoku cijenu kvadrata od 1.400 do 1.500 eura u Premanturi i Fažani. Cijenu uglavnom diktiraju Slovenci i Talijani koji kupuju apartmane od 40, 50 kvadrata. Za razliku od njih, Puležani nikad ne bi kupili apartman. Postoje dva tržišta: gradska i turistička zona, veli Ricchiuto. Ljeti posao bolje ide sa strancima, a zimi kupuju domaći, kojima je prihvatljiva cijena od 800 do 1.000 eura. S druge strane, cijene od 1.200, 1.400 eura objavljene na portalima nerealne su želje prodavatelja koje se ne ostvaruju, no agenti ih moraju poštovati, veli naš sugovornik.

Kuće se, pak, ne prodaju po kvadratu, nego cijena ovisi o okućnici i lokaciji. Velike se uopće ne prodaju, a male moraju biti u blizini mora, s lijepom okućnicom. Takve se kuće površine od sto, 150 kvadrata prodaju. U Fažani i Premanturi takva kuća košta između 200 i 250.000 eura, ali tada mora biti adaptirana, imati bazen i lijepi okoliš. Stare su puno jeftinije no, opet, prodat će se samo ako su na lijepoj lokaciji.

Domaći kupci na "minimumu"

Vlatko Mrvoš, vlasnik buzetske agencije Proagent i predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina HGK-Županijske komore Pula, kaže, međutim, da su se cijene

nekretnina u Istri ove godine stabilizirale u odnosu na lani i dosegnule realnu cijenu. Činjenica je da se nudi na prodaju znatno više stanova i kuća nego ranije, što je vjerojatno posljedica dugogodišnje krize. Mrvoš ističe da je ponuda veća nego ikada.

- Cijene su na najnižoj razini i već su sada dosta prihvatljive. Nisu više nerazumne kao što su bile, postignut je dobar balans, što znači da za određenu cijenu možete dobiti i kvalitetu. U Istri tako danas stanovi u novogradnji koštaju oko 1.300 eura po kvadratu, a oni u starogradnji oko 800. Ove je godine zamjetan znatan nesrazmjer između cijena novih i starih istarskih kamenih kuća, koje su još uvijek hit. Naime, kvadrat nove kuće košta 1.000, 1.300 eura, a tu mislim na kuće izgrađene u posljednjih 15, 20 godina. Međutim, kvadrat kamenih kreće se oko 300, 400 eura.  Taj nesrazmjer Mrvoš objašnjava činjenicom da su mnogi vlasnici podigli kredit da bio obnovili kuće, a budući da ga zbog krize nisu bili u stanju vraćati, sada prodaju nekretnine po znatno nižim cijenama nego što bi to bilo uobičajeno.

Na pitanje oporavlja li se tržište ili još uvijek stagnira, Mrvoš veli da se vide pomaci nabolje zbog interesa kupaca sa stranih tržišta, dok su domaći kupci "svedeni na minimum". (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter