Cijene odletjele u nebo: I puretina postala "zlatna"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijene pojedinih prehrambenih artikala ovih su dana odletjele u nebo. Je li za to kriva sezona, odnosno pokušaj da se dodatno zaradi na turistima ili se pak minusi u poslovanju zbog loše prodaje pokušavaju nadoknaditi podizanjem cijena, ne možemo biti sigurni.

Na poskupljenje mesa upozorio nas je jedan čitatelj koji nam je rekao da se neugodno iznenadio kada je u jednom pulskom hipermarketu ugledao novu cijenu puretine koju je poželio kupiti za ručak. "Pureći file na podlošku koštao je 85 kuna, točnije 84,99 kuna! Pa nije puretina valjda od zlata", upitao se naš čitatelj uz riječi kako se, naravno, odmah odlučio za svinjetinu - puno jeftiniju, ali i nezdraviju varijantu.

Želeći provjeriti cijene puretine i piletine u drugim centrima došli smo do zaključka da se jeftinije ipak može proći. Tako smo u jednom dućanu pureći file pronašli za 49,99 kuna. To je cijena na akciji, odnosno snižena, kako piše, 28 posto, što znači da je stara i puna cijena 69,99 kuna. No, i ovako, bez akcije, isti je artikl za čak 15 kuna jeftiniji. Recimo i to da se pureći file u mesnicama na gradskoj tržnici prodaje po cijeni od 59 kuna pa je i ovdje razlika u cijeni više nego evidentna, a tada je i odluku gdje što kupiti lakše donijeti.

Spomenimo i to da pileći file u marketima košta od 49,99 do 68,99 kuna. Opet se cijene razlikuju i do dvadesetak kuna. I tako, kuna po kuna, ili deset po deset, uštedjeti se ipak može, samo ako se cijene i akcije dobro prate.

Nezavisni portal Supermarketi.info stalno uspoređuje cijene prehrambenih artikala pa se i putem njega mogu dobiti podaci gdje je što jeftinije. Po podacima koji su uzeti u dućanima 14. srpnja (u zagrebačkoj Billi, Mercatoru, Kauflandu, Plodinama, Konzumu…) čvrsti jogurti koštaju od 2,79 do 2,99 kuna, a svježe mlijeko Z'bregov od 4,79 (na akciji) do 5,89 kuna. Litra suncokretova ulja košta od 7,99 (akcijska cijena) do 9,99. Značajnije su razlike u cijeni maslaca, koja varira od 12,99 do čak 18,99 kuna.

Dvolitarska Coca-Cola i kilogramsko pakiranje Čokolina imaju svugdje u lipu istu cijenu - koštaju 11,99 odnosno 46,99 kuna. Cedevita (pakiranje od jednog kilograma) stoji od 36,99 do 39,99 kuna.

Raznolike su i cijene voća i povrća - lubenica tako košta od 2,99 do 4,44 kune, a zanimljivo je da su obje cijene akcijske. Kilogram marelica košta od 9,99 do 15,99, krastavcima se cijene kreće od 5,99 do 8,99 kuna, dok su nektarine od 6,99 (akcijska cijena) pa sve do 12,99. Juneći but košta od 54,85 do 64,89 kuna, a svinjska lopatica bez kostiju od 24,65 (akcija) do 37,99.

Nažalost, otegotna je okolnost u pokušaju uštede što su akcijske cijene razbacane po različitim dućanima pa se, uštede radi, kupovina valja obavljati u nekoliko različitih centara. No, s obzirom da se većina velikih marketa, barem kada je o Puli riječ, nalazi relativno blizu, ni to nije nemoguća misija. Dakle, kataloge u ruke prije kupnje i slijedite trag akcijskih cijena - uštede su ipak značajne. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter