Ćićski zgončari otvorili sezonu mačkara

Ćićski zgončari
Ćićski zgončari

Veli i mali zgončari krenuli su u tradicijski pohod Ćićarijom najavljujući početak najluđeg doba u godini. Ogrnuti ovčjim kožama, s dva velika zvona teška osam kilograma, obilaze sela istarskog krasa, tjeraju zimu i snijeg i prizivaju proljeće.

Svake godine sve je veći broj ćićskih zgončara ili mačkara i sve više mladih, koji ne žive na Ćićariji, ali su porijeklom iz ovog dijela Istre, dolaze na ove pohode.

- S obzirom da u laniškoj općini živi malo ljudi, nastojimo poticati mlade da se vežu za stare običaje i da ih dolazi sve više, ne bi li nastavili putovima svojih predaka, kaže Irena Šverko, članica Vokalne skupine Lanišće, koja u maškarama sudjeluje od malih nogu. Maškare Ćićarije, dijalektalno mačkare, uz zgončare čine i divojke u kamižoteh - djevojke u starinskim narodnim nošnjama prate zgončare na gostovanjima.

Zgončari su protekle subote podigli pusta u Podgaćama, napravili tradicionalan krug zvoneći po selu te zvonili na putu od Podgaća do Lanišća i po Lanišću. Mali zgončari u društvu nekolicine starijih, na poziv Halubajskih zvončara iz Viškova, nastupili su i na smotri "Mići zvončari pul Marčeji".

Pusne aktivnosti ćićskih zgončara nastavljaju se 26. siječnja kada će ćićske mačkare obići sjeverni dio općine Lanišće, sela Račja Vas, Rašpor, Trstenik, Dane, Vodice, Jelovice, Brest i Slum, i spustiti se u Sveti Ivan na dizanje pusta, kao gosti buzetskih maškara.

Drugi dio laniške općine, sela Klenovšćak, Prapoće, Podgaće, Lanišće i Brgudac i dio susjedne Općine Lupoglav, Semiće i Lupoglav, mačkare će obići 2. veljače, a dan kasnije sudjelovati u lovranskoj povorci. Zgončari 9. veljače sudjeluju na tradicionalnoj zvončarskoj smotri u Matuljima, a gdje će biti na pusnu nedjelju nisu još odlučili. Krajnji sjever Poluotoka jedini u Istri baštini tradiciju zgončara pa su zbog svojih pusnih običaja postali prava atrakcija i pozivaju ih na sve strane. (G. ČALIĆ ŠVERKO; snimila Marina Šverko)


Podijeli: Facebook Twiter