Ćićarija: Žilet žica "presjekla" im šumski put

Žilet žicom zatvoren prolaz šumskim putom (Tomislav ČENDAK)
Žilet žicom zatvoren prolaz šumskim putom (Tomislav ČENDAK)

U pograničnim selima Ćićarije ne jenjava revolt mještana zbog postavljanja žilet žice uz državnu granicu. U Jelovicama, na krajnjem sjeverozapadu laniške općine kažu da je žica do sada bila postavljena stotinjak metara s jedne i druge strane graničnog prijelaza Jelovice- Podgorje, a sada je granica u cijelosti zatvorena.

Nema drugog pristupnog puta

Nakon jednogodišnjeg zatišja, Slovenija je nastavila sa podizanjem ograda uz granicu sa Hrvatskom iako se bojazan od migrantskog vala za sada nije pokazala opravdanom. U siječnju ove godine slovenska je vojska posjekla stabla uz državnu granicu uz šumski put koji odvaja hrvatski od slovenskog dijela Ćićarije, a u veljači postavila žilet žicu i u cijelosti je ogradila.

- Time je onemogućen prolazak po putu kojeg su mještani koristili da bi došli do svojih šumskih posjeda na slovenskoj strani, upozorava Tomislav Čendak iz Jelovica. Slovenci su sebi ostavili prohodan put i mrežu postavili s njegove lijeve strane tako da ga oni mogu neometano koristi. Srušena stabla ostavili su, tvrde mještani, po privatnim parcelama, sa druge strane žice, na hrvatskoj strani.

Više ne možemo doći do svojih parcela na slovenskoj strani jer nema nikakvog drugog pristupnog puta, požalio se Čendak.

Žica može tamo ostati godinama

Mještani su kaže Čendak, revoltirani, postoji bojazan da će žica tamo ostati godinama. Postavljena je kako bi zaustavila migrantski val, a ipak će najviše štetiti mještanima pograničnih Jelovica i prekinuti migracijske putovi divljači, problem će biti kod gašenja požara, ali i sa korištenjem sjenokoša s obzirom ih mještani Jelovica pa i Vodica imaju na slovenskoj strani. Da je bilo dogovora žica ne bi bila potrebna, mišljenja su u Jelovicama. U selu u kojem živi svega jedanaest stanovnika kažu da je suživot uz granicu oduvijek bio idiličan te da su tamošnja sela s obje strane granice premrežena obiteljskim i prijateljskim vezama. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter