Ćićarija osvanula pod snježnim pokrivačem

Unatoč popriličnoj količini snijega, ceste su prohodne (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Unatoč popriličnoj količini snijega, ceste su prohodne (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Naselja na krajnjem sjeveru Istre osvanula su pod snježnim prekrivačem. Snijeg ih, kažu, nije iznenadio, prognostičari ga najavljuju već danima. Glavnina snježnih oborina i ovoga je puta pala na sjeverozapadu Ćićarije - u Jelovicama na granici sa Slovenijom napadalo je oko 30 centimetara snijega, a mjestimično ga, rekao nam je Tomislav Čendak, ima i do pola metra.

U Danama ga je napadalo 25 centimetara, a u Prapoćama nedaleko Lanišća, svega desetak centimetara. Snijega bi moglo biti još, no Čendakovi se ne boje oštre zime, za grijanje obiteljske kuće u Jelovicama osigurali su tridesetak metara drva.

Sela teritorijalno najveće istarske općine, u kojoj živi svega četristotinjak stanovnika, doimaju se posve prazna. Ćići se očito griju uz tople peći. Tek smo u Danama zatekli Riječanku Kleliju Dakić.

- Imamo kuću koju koristimo kao vikendicu, ali nadamo se i za stalno preseliti iz Rijeke. Ovdje nam je lijepo, rekla nam je Klelija. Njena 13-godišnja kćerka Aurora također je oduševljena Ćićarijom.

- Jako mi se sviđa u Danama. Dok je u gradu sve nekako prenatrpano, na Ćićariji vladaju mir i tišina, zadovoljna je Aurora.

Snijeg nije iznenadio ni Matildu Vrbeta iz Dana.

- Ovo je drugi ovosezonski snijeg. Početkom prosinca bilo ga je duplo ovoliko, priča nam Matilda, koja punih trideset godina živi u Danama. Iako joj je skoro osamdeset godina, još se uvijek spremno prihvati lopate i sama očisti snijeg ispred kućnog praga.

- Sama ga čistin, a ki će mi ga, kada niman nikoga, požalila se ona.

Zbog snijega su u akciji bile i ralice. U čišćenje i posipavanje laniških prometnica ekipe zimske službe Istarskih cesta krenule su već u 3 sata, a prije 6 sati očistile su županijsku cestu do graničnog prijelaza Jelovice - Podgorje, izjavio je Denis Damijanić, nadcestar pazinske Nadcestarije zadužene za središnju i sjevernu Istru. Sniježilo je i na Učki, no stara cesta za Učku bila je prohodna budući su je cestari u subotu, kao i ostale prometnice, preventivno posipali solju te se snijeg nije zadržavao na kolniku.

Trenutno je na cestama na području tunela Učka i na dionici od tunela prema Matuljima zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta obvezna uporaba zimske opreme na vozilima. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Hrvatska zatrpana snijegom

Zbog snijega promet teče otežano u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju i Istri te Dalmaciji i obrnuto, javlja Hrvatski autoklub.

Zbog bure, dionica autoceste A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila. Ostala vozila, osim kamiona s prikolicama i tegljača s poluprikolicama, voze obilazno starom cestom kroz Gorski kotar (D3) uz obaveznu zimsku opremu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter