Četiri bajsa čekaju krštenje u Draguću

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Ove će godine na krštenje, na susret svirača bajsa u Draguću, koji se tradicionalno održava sredinom lipnja, pazinski umirovljenik Anđelo Bratulić donijeti četiri nova instrumenta. Bratuliće je do sada izgradio osam bajseva i nekoliko gitara, karakterističnog ovalnog oblika. Unatoč ovom eksperimentu smatra se graditeljem bajseva.
 
Prvi je bajs izgradio prije desetak godina, a predstavljao je pravu revoluciju u tehnologiji gradnje bajsa. Naime, tijelo, rezonantna kutija tog bajsa nema, kao što je uobičajeno, dvije ploče, već je Anđelo u trešnjinu drvu izdubio prednju, a potom i stražnju stranu. Zatim ih je spojio i dobio pravu rezonantnu kutiju na koju je postavio vrat i konjić. Žice, odnosno "kantine", izradio je od ovčjih crijeva. 
 
Poticaj za gradnju instrumenta dobio je od unuka Franka Vranića, vrsnog svirača bajsa, a kao uzorak "kampion" poslužio mu je bajs Josipa Bepa Šćulca iz sela Šćulci. Anđelo je unuku zapravo želio kupiti bajs. Posjetili su s tom namjerom poznatog graditelja bajseva pokojnog Otavia Štokovca Rapatočkog, ali se Anđelu njegov bajs učinio skupim ga je odlučio sam napraviti. 
 
Budući da je uspio s tim prvim, Anđelo je odlučio nastaviti s gradnjom bajseva, a neki od njih već su godinama u rukama poznatih bajsista i često se čuju na susretima i smotrama folklora. Bajs iz dva dijela bio je samo početnički eksperiment, kasnije se Anđelo vratio klasičnoj gradnji. Tako ostali njegovi bajsevi imaju dvije ploče, prednju i stražnju, te bočnicu koju gradi po posebnoj metalnoj šabloni koju je također sam napravio.
 
U gradnji obično koristi trešnju, brijest i javor, nema neki poseban materijal za određeni dio instrumenta, već onako kako mu dođe, koji mu se komad učini prikladnijim. Svirači koji sviranju na njegovim bajsevima, kaže Anđelo, zadovoljni su svojim instrumentima, pa su tako i ova četiri koje sprema za Draguć, već rezervirana.  (M. RIMANIĆ)
 
VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Podijeli: Facebook Twiter