Cestu u lučici popravit će Općina, MUP i Lučka uprava

Asfalta uz valbandonsku lučicu gotovo više i nema (Z. STRAHINJA)
Asfalta uz valbandonsku lučicu gotovo više i nema (Z. STRAHINJA)

Cesta uz valbandonsku lučicu unutar kompleksa MUP-ovog odmarališta je u katastrofalnom, gotovo neupotrebljivom stanju. Asfalta na tih stotinjak metara gotovo više i nema, površina se krpa sipkim materijalom u kojem kiša i gusti promet svaki put iznova otvaraju duboke rupe, a voda nema kuda otjecati, iako se nalazi na korak od mora.         Na otužno - a za posjetitelje popularnog kompleksa, korisnika lučice i sportskih terena - i iritantno stanje pristupne ceste, upozorio je na posljednjoj sjednici Vijeća Mario Predan.

Zaiskrilo između Damjanac i Geršića

- Može li Općina financirati sanaciju tu ceste, pitao je vijećnik SDP-a tijekom aktualnog sata.

- Da, cesta je zaista u katastrofalnom stanju. Iako se nalazi unutar kompleksa Ministarstva unutarnjih poslova, razgovarali smo s predstavnicima MUP-a i Lučke uprave Pula da zajedno izgradimo cestu. Troškovi bi se vjerojatno dijelili na trećine, što je nekih sto tisuća kuna, rekao je Radomir Korać, donačelnik Fažane.

Na aktualnom satu vijećnici i općinsko vodstvo raspravljali su i o dva slučaju koji će svoj epilog morati dobiti na sudu. Prvi je slučaj tvrtke Edil commerc koja je sudjelovala u rekonstrukciji stare jezgre, a kojoj Općina nije isplatila radove, a drugi je korištenje parkirališta i vlasništvo nad tom površinom u bloku zgrada Ulice boraca i 43. istarske divizije.

Vijećnik Drago Klarić, nositelj nezavisne liste, pitao je da li je vlasnik tvrtke Edil commerc dobio novac što ga potražuje od Općine, a Korać mu je rekao da proces traje već šest godina, da je nedavno bilo vještačenje te da Općina ne odstupa od svog stava da neće isplatiti radove koje stranka ne može potkrijepiti ni ugovorom ni građevinskom knjigom. Podsjetimo, Edil commerce imao je zaključak prethodne općinske vlasti da obavi iskope vrijedne oko 70 tisuća kuna, no zbog neplaniranih zahvata troškovi su, prema tvrdnji vlasnika tvrtke, premašili 365 tisuća kuna. Općina mu je isplatila 42 tisuće kune.

- Edil commerc dobio je na sudu tužbu u jednom sporu, a Općina je na to podnijela žalbu, rekao je Korać.

Drugi sudski slučaj koji vodi Općina odnosi se na parkiralište koje koristi stanari bloka zgrada u ulicama 43. istarske divizije i boraca, ali i Općina i komunalci, a tijekom rasprave i opet je zaiskrilo između načelnice Ade Damjanac i vijećnika IDS-a Ivana Geršića. Jagoda Devescovi (SDP) pitala je da li će stanari Titove rive, koja se preko ljeta zatvara za promet, i dalje u sezoni moći parkirati u tom dvorištu, na što je dobila odgovor da se ništa, unatoč tužbama, za sada ne mijenja. Naime, Damjanac je objasnila da se na tu parcelu, na koju je uknjižena Općina, vlasnički upisao i jedan predstavnik stanara - samozvani, kako ga je načelnica nazvala. Zbog toga je Općina angažirala i odvjetnika.

Čija je čestica oko stambenog bloka?

- Ne osporavam da parkiralište služi stambenom objektu, ali ne i da se pojedinci upisuju na parcelu. Protiv mene je podnio prijavu, valjda jer štitim interes Općine, rekla je Damjanac.

Vijećnik Ivan Geršić iz IDS-a, inače stanar tog bloka, rekao je za predstavnika stanara da nije samozvani, već da ih stvarno zastupa te da stanari posjeduju rješenje Ministarstva graditeljstva da je čestica njihova. Damjanac je odgovorila da je to rješenje poništeno, da je parcela bila upisana kao društveno vlasništvo još iz doba dok je Fažana bila pod Vodnjanom, da je zemljište godinama prije kupljeno za gradnju zgrade, ali nakon otkupa stanova po stanarskom pravu nije otkupljeno i zemljište. U žaru rasprave, Geršić je zamjerio načelnici da komentira sudski proces, da bi i sam pred Vijećem iznio drugu stranu priče i poručio načelnici da sve što je rekla o tom slučaju nije istina.

- Ako predstavnik stanara ima pravo podizati prijavu protiv mene imam, ima i ja pravo to iznijeti pred vijećnike i odgovoriti na pitanje koje je postavila vijećnica, zaključila je raspravu Damjanac. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter