Cerovlje: Zajedničkim snagama uređuje se igralište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Volonteri, članovi Sportske udruge Općine Cerovlje, Društva tjelesnih invalida Pazin, djeca i mladi, te njihovi roditelji koji žive na području općine Cerovlje s ugovorenim izvođačem radova na Cervljanštini počeli su uređivati dječje igralište ispred Doma "Josip Daus" u Cerovlju.

Igralište se uređuje na travnatoj površini ispred Doma, ali prije toga očistit će se raslinje oko već ranije postavljenih sprava za igranje, do kojih će se sada urediti pristupne staze. Staze će se potom opločiti betonskim pločama, a ispod sprava će se na betonsku ploču epoksi smolom nalijepiti antistres podloga. Oko sprava, ispod šljunka, ugraditi će se geotekstil, kao razdjelni sloj koji će spriječiti probijanje trave kroz šljunak.

Igralište za svih

Na ovaj će se način Dječje igralište prilagoditi za roditelje s dječjim kolicima i osobe s invaliditetom i teže pokretne osobe, kojima postojeći pristup otežava približavanje spravama.

- Ovime se aktivno djeluje protiv društvene nejednakosti i isključenosti, ali i podiže razina svijesti građana o potrebama osoba sa invaliditetom, kaže općinski načelnik Emil Daus i dodaje kako je to samo dio projekta pod nazivom Bez ograničenja-No limits, čiji je nositelj Sportska udruga Općine Cerovlje, a s 27 tisuća kuna sufinancira ga Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

U sklopu ovog projekta s polaznicima vrtića u Pazinskim Novakima već je održana Likovna radionica o vizualnom identitetu projekta, dakle o logu, sloganu, plakatu i brošuri-pozivnici za sudjelovanje na radionicama i završnoj mini olimpijadi.

Mini olimpijada

U svibnju će se održati radionica Isti kao mi koja će se baviti suzbijanjem govora mržnje, tolerancijom i multikulturalnim razumijevanjem. Kroz priče prilagođene djeci govorit će se o diskriminaciji osoba s invaliditetom te drugim vrstama diskriminacije. Na radionici će sudjelovati i članovi Društva tjelesnih invalida Pazin. Početkom lipnja održat će se radionica s mladima i mladim roditeljima, na kojoj će se govoriti o jačanju roditeljskih kompetencija. Posebno će se obrađivati teme, kao što su suzbijanje govora mržnje, međusobna tolerancija, međuljudski odnosi, solidarnost i razumijevanje.

Završno druženje svih sudionika u projektu i mini olimpijada održat će se 20. lipnja 2015., u sklopu proslave dana Općine Cerovlje, 22. lipnja. Na završnoj svečanosti sudjelovat će djeca iz područnog vrtića u Cerovlju, njihovi prijatelji iz matičnog vrtića u Pazinu, roditelji, volonteri, organizacije civilnog društva, javne uprave i članovi Društva tjelesnih invalida Pazin.

Tada će se na novouređenom igralištu održati mini olimpijada, te izložba likovnih radova na temu tolerancije i poštivanja različitosti uz fotografija snimljene tijekom realizacije projekta. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter