Celijakiji nema lijeka

Ditka Bartolović - predsjednica Udruge za skrb oboljelih od celijakije
Ditka Bartolović - predsjednica Udruge za skrb oboljelih od celijakije

Dok je mnogima odlazak na pizzu isto kao ispijanje kave, celijakičarima, odnosno oboljelima od celijakije to je pravo malo slavlje. Gotovo do nedavno, za njih je to bio nedosanjani san, no stvari, odnosno tijesta se mijenjaju pa sada i oni mogu doći u pizzeriju i izgovorit "Pizzu, bez glutena, molim. Neki kažu da je to "gluten free pomodarstvo" pomodnih foodija. A svaki drugi intolerantan je na nešto. No, celijakija i intolerancija dva su različita pojma. Saznali smo to na licu mjesta. Protekle subote Udruga oboljelih od celijakije Istarske županije na tržnici je dijelila kolačiće bez glutena kako bi ukazali na sve veći porast oboljelih i na to da celijaklija nije puko gluten free pomodarstvo. Potom su otišli u pizzeriju Jupiter gdje su "guštali" u tijestu - bez glutena.

Besplatno brašno

"U Istri ima 153 registrirana člana, ali ih ima puno više neprijavljenih tako da ih je najmanje još sedam puta više. Bitku s celijakijom vodimo od 1992. kada smo osnovali Udrugu. Za vrijeme rata imali smo sreće, pa smo u Istri dobivali puno donacija. Toliko ih je bilo da smo ih dijelili diljem Hrvatske, pa čak i Bosni i Hercegovini, a jedan naš donator tih je godina postao i počasni građanin grada Pule. U prosjeku smo dobivali tri do četiri tone hrane, nismo morali ništa kupovali. Danas toga nema, rat je završen, donacija nema, te su rekli da se sada država brine za nas. Sada imamo pravo samo na bezglutensko brašno koje dijelimo po potrebi. Nekada smo dijelili i pekače, a danas nemamo za to, pa je stoga nekako manje i članova." veli energična Ditka Bartolović, dugogodišnja predsjednica Udruge za skrb oboljelih od celijakije koja je propustila samo jedan mandat i majka je 24-godišnje celijakičarke.

Ključna dobra organizacija

"Dakle, s celijakijom živim već 24 godina, odnosno otkad je mojoj kćerki otkriveno sa devet mjeseci života. Tada se o celijakiji nije znalo ni "c", priča Ditka o počecima  Kada sam prvi put krenula napraviti kruh, bio je to kruh prepun suza. Bila sam mlada mama i nisam znala kako ga umijesiti, pitala sam svekrvu, koja ga je mijesila kao pravi kruh. A trebalo je drugačije, jer bez glutena se ne treba puno mijesiti i tijesto je sasvim druge teksture. Danas je to druga priča, ima sve više mjesta i proizvoda gdje celijakičari mogu naći proizvode za sebe. Djeca to brzo prihvate. Veći su problem, primjerice nonići koji kažu, ma samo jedan keksić, neće mu biti ništa….a nije baš tako". No, nonići tako na pizzu mogu unuke voditi u pulske pizzerije Jupiter i Tivoli. Proizvodi poput brašna, kruha, tjestenine i slastica mogu se kupiti u trgovinama prirodne hrane "Zelena", "Punto verde", "Bio Bio" a sve je više i supermarketa koji u ponudi imaju gluten free proizvode. U Opatiji postoji i bezglutenska pekarnica "Kroasana", dok u Zagrebu renomirani  Vincek ima i slastičarnu bez glutena.

"Kada sam bila u Austriji vidjela sam što se sve nudi celijakičarima. Uđem u kafić, a kad tamo kolači bez glutena. Bili su skuplji, naravno. No, konačno sam mogla uživati u kavi i kolaču kao i ostali " normalni", veli članica udruge kojoj je celijakija otkrivena u 20-im godinama.

"Važna je dobra organizacija. Kada putujem, uvijek nosim zdjelice sa sobom. U restoranu kada kruži kruh, ja kažem mene preskočite, priča Tihana celijakičarka u srednjim 40-ima, koja je poremećaj otkrila tek nakon trudnoće. "Loše sam se osjećala, bila sam depresivna i umorna, mislila sam da je to normalno kada imaš malo dijete. Kada se to manifestiralo na koži, ispostavilo se da je celijakija. Koliko mi je bilo teško, tako mi je i laknulo. Tegobe su nestale, no volim slastice i patim za čokoladom. Ova bez glutena mi je poput šećerne table", priča Tihana.

Čak 55 bolesti skriva se iza glutena

" Da, celijakija je ozbiljna bolest. To je doživotna nepodnošljivost organizma na gluten. Intolerancija je preosjetljivost organizma na gluten, a alergija je nešto sasvim drugo. Celijakiji nema lijeka, a jedini je stroga bezglutenska dijeta. Razlika između nekoga tko ima celijakiju i nekoga tko želi jesti bezglutensku hranu je u tome što ovaj drugi ako pojede kruh, neće mu biti ništa, dok će celijakičar imati teške zdravstvene probleme." veli Ditka.

Nekada se celijakija pripisivala samo djeci koja se nisu adekvatno razvijala, imala su napuhan stomačić i rahitične noge, no danas se ispostavilo da je celijakija prisutnija i podmuklija nego što se mislilo. Glutena ima svugdje, zato bolest ima tisuću lica. Skriva se u E brojevima, industrijskim aditivima, pojačivačima okusa, zgušnjivačima. Malo je tvari sposobnih izazvati štetu koju može nanijeti gluten. Gluten oštećuje crijevne resice te povećava propusnost crijeva (leaky gut). Velika je moć glutena kad može cijeli jedan organ učiniti na rupe. Ne povezuje ga se bez razloga s tolikim bolestima. Dr. Mark Hyman predsjednik uprave Instituta za funkcionalnu medicinu, kaže da su znanstvene studije ukazale na 55 bolesti koje mogu biti uzrokovane osjetljivošću na gluten. To su osteoporoza, sindrom iritabilnog crijeva, anemija, rak, čirevi, reumatoidni artritis, lupus, dijabetes, multipla skleroza, psorijaza, ekcem, sindrom kroničnog umora, neplodnost, bolesti štitnjače i mnoštvo autoimunih bolesti. Gluten se povezuje i sa psihijatrijskim i neurološkim bolestima  poput depresije, shizofrenije, demencije, migrene, epilepsije i neuropatije. Također se povezuje i s autizmom..

Mislili da je rak gušterače

Slučaj 45 godišnjeg Klaudia potvrđuje navedenu tezu " Godinama sam se loše osjećao. Čak dvije godine nisam spavao i stalno sam se vukao po bolovanjima. Svi su nalazi bili loši -jetra, slezena. Mislili su da ima rak gušterače. Otišao sam u Zagreb, otkrili su celijakiju i spasili me," priča Klaudio, a njegova žena potvrđuje "Od kada ne jede gluten, a ima tome sedam godina, nov je čovjek". Zanimljiv je slučaj gospođe Darinke. Naime, celijakiju su prvo dijagnosticirali njezinom sinu kad je već bio odrastao i iz nepoznatih je razloga propadao. Nakon što je izbacio gluten, počeo je dobivati kile i danas je on zdrav. Majci, dakle Darinki su sumnjali da ima lupus, na kraju se ispostavilo da i ona ima celijakiju, a simptomi su se povukli. Jedna je gospođa sa Labinštine prije devet godina bila u kolicima, danas normalno hoda.

Nisu to nikakve priče o čudotvorni izlječenjima, već o tome da nepodnošljivost glutena može izazvati ozbiljne poremećaje. Iako puni života, jer su izbacili gluten koji ih je razarao, pozivaju da im se priključe novi članovi, s novim idejama " Napravili smo najdužu bezglutensku roladu na svijetu preko cijelog Korza. No, nismo ušli u Guinessovu knjigu jer ne postoji ta kategorija" pričaju i šale se da bi političari na lokalnoj razini trebali voditi računa o njima. " Eto, 100 puta barem četiri u familiji. Eto koliko vam je to biračkih glasova - bez glutena", šale se.

Brašna bez glutena

Glutena nemaju sljedeća brašna: rižino, kukuruzno, zobeno, slanutkovo, heljdino, qvinoja, amaranth, konopljino, laneno, kao i kupovna zamjenska brašna bez glutena. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter