Čak i opasni otpad prikuplja se s kućnog praga

(Z. STRAHINJA)
(Z. STRAHINJA)

Prvim mobilnim reciklažnim dvorištem u Istri jučer su se na Kamiku kod Banjola pohvalili čelnici Općine Medulin i komunalne tvrtke Med Eko Servisa. Mobilni uređaj, zapravo kontejner opremljen specijalnim posudama, namijenjen je prikupljanju raznog otpada, uključujući i razna ulja, baterije i akumulatore, filtere i pesticide, na način da se postavlja u naseljima, a stanovnici se na najlakši mogući način, na korak od kuće, rješavaju otpada čak i opasnog.

Uređaj je i privremeno skladište

Medulinski su komunalci Mobilno reciklažno dvorište (MRD) kupili od tvrtke Tehnix iz Donjeg Miholjca, a cijena mu je 105 tisuća kuna plus PDV. Uz to, komunalci su od zagrebačke tvrtke Magus kupili i hidraulični sjekač drvene mase, kojim se zeleni otpad do promjera 15 centimetara, lako i brzo usitnjava na licu mjesta. Taj stroj koštao je 102 tisuće kuna plus PDV.

- Kandidirali smo u 2014. nabavu reciklažnog dvorišta i sjekača Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti pa Fond u ovim investicijama sudjeluje sa 40 posto, rekao je Enco Crnobori, član uprave Med Eko Servisa. Istom prilikom predstavnici tvrtki Tehnix i Magus prezentirali su predstavnicima komunalnih poduzeća iz susjednih jedinica lokalnih samouprava i ostale strojeve i uređaje koji služe prikupljanju i recikliranju otpada.

Uređaj MRD lako se premješta s lokacije na lokaciju uz pomoć kamiona, a opisuju ga kao privremeno skladište, funkcionalan i dobro organiziran prostor u koji se može odlagati problematičan otpad, poput kiselina, pa i onog koji sadrže živu, ali i staklo, plastiku, papir, metal, jestiva ulja, odjeću…

Manje troškova za komunalce

- Općina Medulin vodeća je u Istri kada je u pitanju prilagodba Zakonu o gospodarenju otpadom i ulaže velike napore u prikupljanje otpada od vrata do vrata. Ovaj uređaj znači veću količinu prikupljenog odvojenog otpada, što znači da će se manje odlagati na županijskom centru Kaštjun, dakle i manje troškova našim komunalcima, rekao je načelnik Općine Medulin Goran Buić.

- Medulin ima 6.800 stanovnika, a svaka jedinica lokalne samouprave s više od 1.500 stanovnika, dužna je osigurati najmanje jedno reciklažno dvorište. Prema tome ispunjavamo taj uvjet za prikupljanje odvojenog otpada, rekao je Crnobori te naglasio da na lokaciji u Kamiku stanovnici općine svakodnevno u kontejnere mogu odložiti otpad koji ne spada pod miješani komunalni.

Govoreći o naporima medulinskih komunalca po pitanju prikupljanja i reciklaže, Crnobori je istaknuo i da je nabavljeno 2.500 kanti od 120 litara koje će podijeliti domaćinstvima za prikupljanje po sistemu "od vrata do vrata". Pilot projekt prvo ide u Vinkuranu, Vintijanu i Pomeru, a kasnije i prema Medulinu. Nabavljanje vozila, kanti, posuda, postavljanje 56 zelenih otoka po svim naseljima, rekao nam je Crnobori, usklađeno je sa zakonskim odredbama, ali i s potrebama na terenu i navikama mještana. Uostalom, to pokazuje i namjera da uz 350 podijeljenih kompostera za zeleni otpad Med Eko naruči još 300, s obzirom da se nakon prikupljanja plastike, zeleni otpad pokazao kao najučestaliji u medulinskim naseljima. U te se napore uklapa i novi stroj za usitnjavanje drva, koji se s lokacije na lokaciju, prema potrebama, seli prevozeći se osobnim automobilom poput prikolice. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter