Čak 500 maškara u 18 maškaranih grupa

Maškare su već preuzele ključeve grada (D. ŠTIFANIĆ)
Maškare su već preuzele ključeve grada (D. ŠTIFANIĆ)

Na prvom Pulskom karnevalu, koji će se održati u subotu 7. veljače, nastupit će ukupno 18 maškaranih grupa - šest s Puljštine, ali i iz cijele Istre, s riječkog područja, pa čak i iz Slovenije. Kako je na jučerašnjem predstavljanju konačnog programa karnevala najavila direktorica Pulske turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj, maškare su već od gradonačelnika preuzele ključeve grada i to 17. siječnja, pa su njima posvećeni i naredni tjedni.

Besplatan ulaz

- Maškare će se tu subotu 7. veljače, okupiti na Karolini s početkom u 9.30 sati, a zatim krenuti prema Areni i dalje do Portarate gdje će u 11 sati započeti službeno predstavljanje maškaranih grupa. U 12.30 sati maškara će prošetati do gradske Tržnice, a maškarana će fešta, uz glazbu i šminkanje lica zainteresiranima, trajati sve do 18 sati kada se u Circolu organizira ples pod maskama. Ulaz je besplatan, a za najbolje su maske pripremljene i nagrade, navela je Cinkopan Korotaj.

Kazala je i da će se dan ranije, u petak 6. veljače održati već tradicionalni, 16. po redu, Dječji karneval u Areni, a da će se Pust spaliti 17. veljače u 19 sati već na tradicionalnom mjestu pored semafora na Velom Vrhu. Za tu je prigodu pripremljena i prigodna "manjada", odnosno degustacija fritaje.

Atraktivan nastup

Damir Pletikos Koroman iz Udruge za očuvanje domaće besede i maškara Puljštine 2013. naveo je da se na karneval prijavilo 18 grupa što je, s obzirom da se organizira prvi puta, odlično. Naveo je da grupe imaju od 20-ak pa sve do 70-ak maškara te će karneval sigurno biti atraktivan za vidjeti jer će gradom zavladati čak 500 maškara. Ukoliko vrijeme toga dana bude jako loše karneval se prebacuje za nedjelju.

Zdravko Juran iz Karnevalske grupe Veli Vrh Valmade naveo je da će oni ove godine biti simbolična maska kojom će predstavljati "Kaos u Hrvatskoj" te pozvao sve Puljane da se pridruže maškaranoj povorci, a studente da se aktiviraju jer više ne trebaju ići u Rijeku, već sada imaju domaće maškare u Puli, najvećem istarskom gradu. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter