Čak 420 Vodnjanaca ugovorilo godišnju parkirnu kartu

Na parkiralištu S. Rocco tijekom ljeta ne vrijedi godišnja karta
Na parkiralištu S. Rocco tijekom ljeta ne vrijedi godišnja karta

Čak 420 Vodnjanaca ugovorilo je godišnju parkirališnu kartu od 150 kuna, a koja omogućuje besplatno parkiranje na obilježenim parkirališnim mjestima diljem Vodnjana. To je i dalje manji broj od 515 Vodnjanaca koliko ih je u ožujku potpisalo peticija protiv te naplate. Inače, tu povoljniju cijenu parkiranja, od 41 lipe dnevno, mogu ugovoriti samo fizičke osobe s prebivalištem ili boravištem na području grada Vodnjana ili vlasnici nekretnine u starogradskoj jezgri Vodnjana. Skuplje godišnje pretplate, od 400 kuna, ugovorile su 23 pravne ili fizičke osobe koje obavljaju poslovnu djelatnost na području grada Vodnjana ili su fizičke osobe koje su zaposlene na području grada Vodnjana, ali nemaju tu prebivalište ili boravište.

Naplata od 2. svibnja

Naplata parkiranja počela je 2. svibnja, a Guglielmo Moscarda, direktor gradskog komunalnog društva Contrada otkrio nam je da su korisnici bez godišnje pretplate u podjednakim omjerima plaćali parkiranje porukama putem mobitela i kovanicama putem automata. Iz Contrade nisu nam odgovorili je li bilo onih koji su platili parkiranje kreditnom karticom ili su kartu kupili na kioscima.

U svom prvom izvješću, koji obuhvaća razdoblje od početka svibnja do sredine lipnja, odnosno prvih mjesec i pol dana naplate parkiranja, navedeno je kako su s naplatom kazni započeli tek koncem svibnja, a nakon što su tri tjedna upozorenjima obavještavali korisnike javnih gradskih parkirališta na obvezu ugovaranja, odnosno kupnje parkirnih karata. Od konca svibnja do sredine lipnja izdali su 22 kazne, odnosno dnevne karte od 100 kuna.

Naplata do 22 sata

Inače, sat parkinga košta četiri kune, što raste na gotovo pet kuna ako se plaća porukom putem mobitela kada svoj trošak naplaćuju i telekomi. Dakle, kaznena "dnevna karta" košta od 33 do 66 posto više nego da korisnici kupe odjednom 15 satnih parkirnih karata čime si osiguravaju jednodnevno parkiranje. Još je pak najbolje kupiti godišnju kartu od 150 kuna, tko ima auto i nema dvorište gdje ga može besplatno parkirati.

Od 1. lipnja do 1. listopada se parkiranje naplaćuje svakodnevno od 7 do 22 sata. No, iako je od lipnja povećan broj dana pod naplatom, i broj sati, kada se vrši naplata iz Contrade odgovaraju da zbog toga nisu povećali broj djelatnika koji kontroliraju naplatu parkinga. Zimski režim naplate, radnim danom od 7 do 19 sati, te subotom od 7 do 15 sati vraća se tek 1. listopada.

Još nema podataka koliko su naplatili od parkinga

U Contradi smo tražili podatak koliko su do sada prihodovali od naplate parkiranja te koliko od toga otpada na pretplate, a koliko na plaćanje po satu. Odgovorili su nam da podaci s kojima raspolažu ne mogu predstaviti realnu sliku i stanje naplate parkirališnih karata iz razloga što nije moguće, za sada, još utvrditi konačni obračun.

Od srpnja godišnja karta ne vrijedi u prvoj zoni

Ranije je bilo rečeno da od mjeseca lipnja godišnja pretplata ne vrijedi za parkiranje u prvoj zoni, što je izazvalo revolt onih roditelja koji i u lipnju moraju parkirati u prvoj zoni, pokraj vrtića, kada dovode djecu, i dolaze po nju. No, nedavnim zaključkom gradonačelnika Vodnjana to je promijenjeno te je odobreno parkiranje na temelju ugovorenih godišnjih karata i na parkiralištu u prvoj zoni S. Rocco (dio Kapucinske ulice, Trga slobode i parkiralište kod nogometnog igrališta) i to za čitav mjesec lipanj. Sada ostaje roditeljima da se izbore da imaju tu povlasticu i u rujnu, jer će inače trebati platiti četiri kune parkiranje prilikom dolaska u vrtić ujutro i nove četiri kune popodne iako su platili godišnju pretplatu od 150 kuna, a koja im osigurava besplatno parkiranje. Inače, takvog ograničenja nema za parkiranje u drugoj zoni, u ulicama Istarska, Trgovačka, Smareglia i Žuka. (P. GREGOROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter