Buzetskim gimnazijalcima održan sat povijesti NOB-e

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

U povodu obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja Buzeta, Udruga antifašista održala je u Spomen parku sat povijesti za gimnazijalce buzetske Srednje škole.

- Buzeština je dala veliki doprinos u ratu, čak je 177 događaja obilježilo ratno razdoblje, poput osnivanja Prve istarske partizanske čete, održavanja Prve konferencije KPH za Istru u Račicama, Prvog partizanskog učiteljskog tečaja u Istri, rekao je tom prigodom predsjednik antifašističke udruge Edo Jerman.

Jerman je gimnazijalcima govorio zbivanjima na buzetskom području od 1941. do 1945. godine, a koja su doprinijela oslobođenju, ne samo Buzeštine nego i Istre i zemlje u cjelini.

- Cilj je bio i da se mladi upoznaju s velikanima Buzeštine koji su dali veliki doprinos tijekom NOR-a, a čija su spomen-obilježja podignuta u Spomen parku. Ovo je treća godina za redom da za osnovce i srednjoškolce održavamo satove povijesti, ne samo u učionicama već i na terenskoj nastavi. Rezultati su odlični, na zadovoljstvo svih antifašista prenosimo mladim naraštajima događaje iz NOB-a temeljene na argumentima i istini, što je posebno važno danas kada se suočavamo s pokušajima revizije povijesti, izjavio je Jerman.

Da je terenska nastava zanimljiva potvrdili su nam buzetski maturanti Karlo Jakac i Martina Butarić.

- Ovakvi satovi povijesti vrlo su poučni, na njima možemo ponoviti sve ono što o antifašizmu učimo na nastavi, rekli su uglas buzetski gimnazijalci.

Zavičajnom nastavom zadovoljan je i njihov profesor povijesti Božo Tolušić.

- Na satovima povijesti obrađujemo antifašizam i zbivanja iz Drugog svjetskog rata, a u sklopu zavičajne nastave nešto opširnije obrađujemo i zbivanja iz NOR-a na buzetskom području, prema nastavnom planu i programu, izjavio je Tolušić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter