Buzet za programe civilnog društva izdvaja 3 milijuna kuna

Elena Grah Ciliga i Siniša Žulić (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Elena Grah Ciliga i Siniša Žulić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Sukladno uredbi Vlade o financiranju organizacija civilnog društva, Buzet je drugu godinu za redom raspisao natječaj za udruge.

- Drago mi je da se ni u ovoj godini neovisno o padu poreznih sredstava prvenstveno uzrokovanih gubitkom brdsko - planinskog statusa i poreznim reformama nije značajno mijenjao iznos za te namjene te da Buzet za udruge ukupno izdvaja tri milijuna kuna, od čega 2,5 milijuna direktno organizacijama civilnog društva što znači da se gotovo 8 posto izvornih proračunskih sredstava izdvaja za rad udruga, istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Siniša Žulić.

Bogata godina

- Iz pristiglih programa vidimo da će i ova godina biti bogata aktivnostima i manifestacijama. Grad Buzet je i ovim natječajem pokazao da ima razumijevanje za rad udruga, odnosno građana jer smatramo da je to veliko bogatstvo i doprinos cjelokupnom životu buzetskog područja, istaknuo je Žulić. Naglasio je da aktivnosti koje provode organizacije civilnog društva zadovoljavaju specifične potrebe društvenih skupina, osiguravaju dodatne sadržaje, promiču i njeguju zaštitu običaja, tradicije i baštine te promoviraju Buzet na regionalnoj, nacionalnoj, europskoj ili svjetskoj razini.

Grad Buzet za programe civilnog društava izdvaja ukupno 3.030.000 kuna od čega 465.000 kuna za Područnu vatrogasnu zajednicu, 139.000 kuna za Gradsko društvo Crvenog križa, 1.125.000 kuna za sportske klubove i udruge te druge redovne sportske programe koji se realiziraju putem Zajednice sportskih udruga, 25.000 za Zakladu za poticanje partnerstva, dok je 1.276.000 kuna u proračunu osigurano za sufinanciranje programa i projekata organizacija civilnog društva koja se udrugama dodjeljuju putem natječaja.

Uzmu li se u obzir ukupni prihodi bez vlastitih prihoda proračunskih korisnika, sredstava za decentralizaciju i viška prihoda Grada Buzeta, a koji u proračunu iznose 32,4 milijuna kuna, postotak koji se izdvaja za organizacije civilnog društva u visini od tri milijuna kuna, uključujući Crveni križ i PVZ iznosi 9,35 posto, a izuzme li se Crveni križ i PVZ, za udruge se iz proračuna izdvaja 7,49 posto.

Najviše Crvenom križu

Resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga naglasila je da je nakon provedenog natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za Grad Buzet koje provode organizacije civilnog društva, od planiranih 1.276.000 kuna za različite programe, projekte i manifestacije za pet prioritetnih područja: razvoj civilnog društva, djeca i mladi, kultura, sport i rekreacija te socijalna skrb i zaštita zdravlja, udrugama dodijeljeno ukupno 1.205.500, dok će se preostala sredstva dodijeliti tijekom godine.

- Na natječaj je 57 prijavitelja dostavilo 75 prijava, a sredstva su odobrena za 55 programa i projekta različitih udruga s kojima će se ugovori potpisati tijekom prve polovice travnja, najavila je Grah Ciliga.

U području razvoj civilnog društva, za program rada Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet odobreno je 27.000 kuna, Društva Josip Broz Tito Buzet 5.000 kuna, Hrvatskog časničkog zbora Buzet 5.000 kuna, LD Mirna 7.000 kuna, Matice umirovljenika Hrvatske Udruge Buzet 54.000 kuna, a SUH Podružnice Roč 12.000 kuna. Udruzi antifašista dodijelit će se 72.000 kuna. Buzetskom ogranku UDVDR-a odobreno je 7.000 kuna te Udruzi Sveti Rok Ročko Polje tisuću kuna.

U segmentu socijalne skrbi i zaštite zdravlja najviše je, 70.000 kuna, odobreno Gradskom društvu Crvenog križa Buzet za projekt zaštite zdravlja i savjetovanja za djecu, mlade i obitelj. Među ostalim, za Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Istre Poludnevni boravak Buzet odobreno je 50.000 kuna, a pomoć ženama žrtvama obiteljskog nasilja - Sigurna kuća Istra 21.000 kuna. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter