Buzet: Uveden prirez, donesen proračun

Gradsko vijeće uvelo prirez (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Gradsko vijeće uvelo prirez (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Buzet od 1. siječnja iduće godine uvodi prirez porezu na dohodak po stopi od šest posto čime bi se proračunski prihodi povećali za oko jedan milijun kuna. Za odluku o gradskim porezima, a time i uvođenju prireza kojim se donekle namjerava nadoknaditi minuse koji će proizaći iz porezne reforme kao i izlaska Buzeta iz sustava brdsko-planinskih potpora, glasalo je sedam IDS-ovih vijećnika i jedan nezavisni dok su četiri vijećnika SDP-a i HNS-a bila protiv.

Prethodno nije prošao oporbeni prijedlog da se ova točka povuče sa dnevnog reda. Obrazlažući prijedlog o uvođenju prireza, gradonačelnik Siniša Žulić istaknuo je da je Buzet sredstva brdsko - planinskog područja koristio sukladno zakonskim odredbama, isključivo za demografsku obnovu, podizanje socijalnog standarda i gospodarskih aktivnosti.

- Ponosan sam gradonačelnik grada, jednog od rijetkih u Hrvatskoj koji prema popisu, ima veći broj stanovnika nego deset godina prije. Buzet je jedna od tri jedinice lokalne samouprave od njih 65 koliko ih je imalo status potpomognutih područja, a kojima je to pošlo za rukom. Ujedno je prvi grad u Hrvatskoj koji je dom za starije izgradio vlastitim sredstvima, a unatoč šest ili sedam godina krize danas ima 3 posto nezaposlenih. Na žalost, zakonskim promjenama veliki dio tog novca smo izgubili ili ćemo tek izgubiti, radi se o 13 milijuna kuna, a kako bi zadržali društveni i socijalni standard na dosadašnjem nivou, predložio sam uvođenje prireza od 6 posto jer je to najsolidarniji model financiranja nekakvih usluga, koje smo do sada sufinancirali sredstvima brdsko - planinskog područja, bilo da se radi o sufinanciranju cijene vrtića, doma za starije ili produženog boravka u školi, istaknuo je Žulić.

Prirez ni približno neće nadoknaditi enormni, povijesni gubitak sredstava za Buzet, rekao je Žulić, ali će omogućiti da barem u prvih godinu dana, socijalni i društveni standard ostane na dosadašnjem nivou. Naveo je i nekoliko primjera, tako oni kojim imaju primanja do 2.600 kuna neće platiti ni lipe prireza, a za one s plaćom od 4.400 kuna prirez iznosi 15,70 kuna. Resorna gradska pročelnica Ornela Rumen izdvojila je tri značajne investicije koje su realizirane zahvaljujući brdsko - planinskom statusu, a utječu na standard građana i gospodarstva te na prihode županijskog ili državnog proračuna; dogradnju dječjeg vrtića, izgradnju doma za starije i dogradnju osnovne škole u što je namjenski uloženo oko 35 milijuna kuna. Otvorile su se time jasličke grupe, briga o starijima vodi se u Buzetu, a u školu je uveden jednosmjenski rad što je prepolovilo i troškove prijevoza. Klub vijećnika SDP-HNS, rekao je HNS-ovac Vlatko Mrvoš, odlučno je protiv uvođenja prireza jer se time kažnjava sve građane za pogrešne odluke u vođenju grada.

- Mišljenja smo da ima još prostora za uštede, poput racionalizacije javne uprave i objedinjavanja javne nabave. Imali smo 130 milijuna kuna na raspolaganju svih tih deset godina, ulagalo se u socijalu i školstvo, a trebalo je naći ravnotežu i lagano stvarati prihodovnu stranu, a ne samo rashodovnu te se okrenuti projektima i privlačenju investitora, istaknuo je Mrvoš. SDP-ovac Vedran Majcan naglasio je da je sa svim smanjenjima to i dalje vrlo visok proračun te da izbijanje milijun kuna građanima iz džepa nije bilo nužno, neovisno što je grad izgubio pravo na potpore, jer određene povlastice još uvijek ima, a predviđene su i kompenzacijske mjere. Kompenzacijske mjere, uzvratio je Žulić, nisu namijenjene ni za sufinanciranje boravka djece u vrtiću, ni za socijalne potrebe, sredstva su strogo namjenska za investicije. Na sjednici nije nedostajalo žustre rasprave.

- Krivi ste jer nemamo niti jednu osposobljenu privrednu zonu, krivi ste što ste 130 milijuna kuna utrošili u socijalu, a ne u razvoj, prozvao je vladajuće HNS-ovac Mrvoš.

- To što smo krivi da smo digli standard u socijali, školstvu, sportu, ja sam sretan. Što je nezaposlenost 3 posto, što ima privrednih zona i proširuju se. Daj bože da sutra dođe deset investitora, jedino što ćemo morati uvoziti radnu snagu jer danas kada Cimos traži 30 radnika, pet ih dođe iz Buzeta, a ostali izvana, uzvratio je IDS-ov vijećnik Dragan Klarić. S istim omjerom glasova s kojim je izglasana odluka o gradskim porezima, donesen je i proračun za 2015. godinu u visini od 47,7 milijuna kuna, od toga su izvorni prihodi 32,3 milijuna, a 7,3 milijuna kuna odnosi se na prijenos viška prihoda i rashoda namjenski za investicije čija se realizacija očekuje početkom iduće godine.

- U proračunu ima dobrih elementa, ali i onih koji nama nisu prihvatljivi. Mnogo projekata nije realizirano do kraja, sredstva se prebacuju u iduću godinu, a nema ni financiranja značajnijih projekata iz fondova EU. Proračun nije razvojni i stoga se ne slažemo s njime prenio je Majcan oporbene stavove Kluba vijećnika SDP- HNS. Na sjednici su donesene izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja za područje gospodarske namjene- proizvodne Mala Huba 2, čime se većem broju potencijalnih investitora omogućava ostvarivanje djelatnosti u zoni, a što prema dosadašnjem UPU koji je rađen za bitno većeg investitora, Istarsku pivovaru, nije bilo moguće. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter