Buzet: Spojile se sevdalinka i "Brkica"


Dani bošnjačke kulture u Buzetu pretvorili su se u pravi festival Bošnjaka Istre. Jedinstveni po koncepciji, na Fontani su u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta te Istarske županije okupili pet bošnjačkih KUD-ova te jedan gostujući istarski.

KUD-ovi su se predstavili glazbom i folklorom, a na zasebnim štandovima prezentirali su rukotvorine te starine. Po prvi su se puta na otvorenom pripremala i naravno degustirala bošnjačka jela poput bureka, pita, baklava, pa je to bila prava gastro atrakcija.

Uz gostujuće Folklorno društvo "Pazin" iz Pazina, poznato po njegovanju tradicijskih običaja, posebno pjesme, plesa i svirke na istarskim narodnim instrumentima, ispred hotela Fontana nastupio je Denis Alićajić, koji je na harmonici odsvirao sevdalinku. Elma Muratagić na fruli je izvela "Brkicu", a Igor Muratagić predstavio se recitacijom. Nastupili su KUD "Bosna" Istarske županije iz Pule, KUD "Kršanski ljiljani" iz Kršana, KUD "Đulstan" iz Labina, KUD "Srma" iz Buja i KUD-a "Đerdan" iz Rovinja.

Posjetitelje se posebno dojmila prezentacija rukotvorina i starina te pripremanje, prezentacija i degustacija tradicionalnih bošnjačkih jela te naposlijetku koncert Ibrice Jusića. Izvodio je većinom sevdalinke, a dio pjesama odsvirao je na starom instrumentu sazu.

- U Buzetu se dogodila najljepša stvar, ljubav između sevdalinke i "Brkice", prokomentirao je zadovoljno predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Muhamed Muratagić. Prethodnih godina Bošnjaci su, rekao je Muratagić, sudjelovali na Festivalu bošnjačke kulture, a sada su pokrenuli vlastiti projekt - Dane bošnjačke kulture, koji su u Buzetu započeli 27. travnja i završili 1. rujna te su po prvi puta uklopljeni u program obilježavanja gradskog praznika i rujanske Subotine.

- Važno je da svojim ponašanjem, razmišljanjem, govorom, djelima, prikazujemo da smo multietnički i multikulturalni. Naša različitost zapravo je prednost pred drugim regijama Europe. Dani bošnjačke kulture u Buzetu kruna su svih manifestacija bošnjačke kulture u Istri. Manifestacija je to koja je privukla puno ljudi koji su uživali i u balunu i u sevdalinkama. To je naša Istra koja je satkana od mnogih različitosti koje ćemo ne samo čuvati već i ojačati, istaknuo je istarski župan Valter Flego. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO) 


Podijeli: Facebook Twiter