Buzet: Raspisani izbori za mjesne odbore

Gradsko vijeće Buzeta (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Gradsko vijeće Buzeta (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Izbori za članove vijeća jedanaest mjesnih odbora buzetskog područja održat će se 8. studenog, istoga dana kada i parlamentarni, a raspisani su na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Buzeta sa deset glasova "za" vijećnika vladajuće koalicije i pet oporbenih protiv.

Teško motivirati birače za izlazak na izbore

Nije prihvaćen amandman Kluba vijećnika SDP-HNS da se donošenje odluke o raspisivanju izbora odgodi, a izbori raspišu naknadno s obzirom da prethodno nisu donesena izborna pravila, odnosno odluka o izboru članova vijeća mjesnih odbora.

Prethodni izbori za članove vijeća mjesnih odbora održani su na dan održavanja izbora za zastupnike u Saboru 2007. i 2011. godine i na njima, rekao je uvodno pročelnik Nenad Šćulac, nije zabilježen niti jedan organizacijski problem niti prigovor i jednog sudionika izbornog postupka tako da nema zapreka da se izbori za članove vijeća MO-a kojima krajem ove godine istječe četverogodišnji mandat, ponovo održe istovremeno s parlamentarnim izborima.

- Osnovi razlog za ovakav potez je činjenica da je teško motivirati birače na izlazak na izbore više puta u kratkom vremenu a poraznoj izlaznosti na zasebne izbore za članove vijeća MO-a možemo svjedočiti u mnogim susjednim i drugim gradovima i općinama u regiji. Upravo kako bi izborom s većom izlaznošću mogli dati puni legitimitet izabranim članovima vijeća MO-a mišljenja smo da je važno izbore za vijeća MO-a održati na dan koji je rezerviran za izbornu utakmicu, prenio je Šćulac.

Na parlamentarne izbore dolazi više ljudi

SDP-ov vijećnik Vedran Majcan je upozorio međutim da je krajem 2012. godine donesen Zakon o lokalnim izborima te je propisano da u roku od tri mjeseca jedinice lokalne samouprave moraju sve odluke i akte prilagoditi tom zakonu. Grad Buzet je do ožujka 2013. godine trebao donijeti novu odluku o izboru članova vijeća mjesnih odbora, usklađenu sa novom zakonskom regulativom no to još nije učinjeno. S obzirom na to da te odluke o izbornoj proceduri nema, slijedom toga ne može se donijeti ni odluka o raspisivanju izbora, istaknuo je Majcan te naglasio da je činjenica da na parlamentarne izbore dolazi više ljudi, ali su okupirani državnim, a ne lokalnim temama pa se u toj kampanji parlamentarnih izbora izgubi fokus izbora u MO-ima.

Rekao je također da sjednicu gradskog vijeća nije trebalo sazvati po hitnom postupku i izvesti čitavu dramaturgiju da bi se izbori proveli na dan parlamentarnih izbora te zaključio da na regularnosti takvih izbora stoji veliki upitnik.

Nenad Šćulac je uzvratio da se je možda malo veće dramatiziranje govoriti o pravnoj praznini koje ovdje nema.

- Činjenica je da je Gradsko vijeće donijelo odluku koja je još uvijek važeća, o pravilima po kojima se članovi vijeća mjesnih odbora biraju. Gradsko vijeće ima pravo autonomno sazvati izbore za vijeće MO-a također je ovlašteno utvrđivati postoji li opravdanost razloga za sazivanje hitne sjednice. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter