Buzet: Prvi meštri od rakij s diplomom


Hrvatska je dobila prve proizvođače rakija s diplomom; pedeset dvoje polaznika obrazovnog programa osposobljavanja za zanimanje proizvođač rakija i drugih domaćih aromatiziranih pića koje je provelo Pučko otvorno učilište "Augustin Vivoda" u Buzetu u suradnji s Diopterom - otvorenim učilištem Pula, uspješno je položilo završni ispit i okončalo tečaj.

Certifikati o osposobljavanju polaznicima su uručeni u srijedu navečer u Narodnom domu u Buzetu gdje se i provodilo osposobljavanje. Od njih pedeset dvoje, jedan polaznik je iz Slovenije, dva su iz Primorsko-goranske županije, a ostali iz Istre.

Ovo je prvi put da se u Hrvatskoj organizira program osposobljavanja za zanimanje proizvođača rakija i drugih domaćih aromatiziranih pića.

- Počeci suradnje buzetskog i pulskog učilišta sežu u 2008. godinu kada su osposobljene prve grupe maslinara, vinara i vinogradara. Sve je krenulo iz Buzeta, a nastavilo se i u Primorsko-goranskoj županiji i na otocima te se nadam da će i program osposobljavanja za zanimanje proizvođač rakija također krenuti tim putem, istaknula je ravnateljica Dioptera Maja Milevoj.

Proizvođačima rakija uspjeh u daljnjem radu i plasmanu proizvoda na tržište zaželjela je ravnateljica buzetskog Učilišta Mirjana Pavletić, čestitali su im glavni voditelj programa osposobljavanja proizvođača rakija dr. sc. Željko Prgomet, kao i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, dok im je certifikate uručio župan Valter Flego.

- Istarska županija predvodnik je u kreiraju različitih trendova, događaja, manifestacija i procesa ne samo u Hrvatskoj, već i šire. Meni osobno, najdraže je ipak ulaganje u znanje jer je to trajno opredijeljenje Županije, istaknuo je Flego te pozvao istarske gradove da koriste model Buzeta vezan za sufinanciranje tečajeva osposobljavanja.

Apelirao je na proizvođače da se angažiraju da bi zaživjela Udruga proizvođača istarske rakije "Lambik", a Županija će s druge strane, najavio je, vrlo ozbiljno krenuti u zaštitu izvornosti istarskih rakija.

Program osposobljavanja za zanimanje proizvođač rakija verificiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te će polaznici svoje novo zvanje moći upisati u e-radnu knjižicu.

Polaznicima tečaja s buzetskog područja, koji su upisani u registar OPG-a, Odjel za financije i gospodarstvo Grada Buzeta subvencionirat će troškove s tisuću kuna po polazniku, a s još tisuću kuna pridružit će se i Istarska županija - Odjel za poljoprivredu, koji će sufinancirati troškove osposobljavanja svim polaznicima iz Istarske županije. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter