Buzet: Jednokratne pomoći za novogodišnje blagdane


Zaključkom Vijeća za socijalnu politiku, Grad Buzet je u povodu božićno-novogodišnjih blagdana osigurao jednokratne pomoći za 170 korisnika u ukupnoj vrijednosti 46.160 kuna.

Jednokratnu novčanu pomoć od 400 kuna ostvario je 81 korisnik, dok je u istoj vrijednosti njih deset ostvarilo bon u trgovačkom centru. Prigodne poklon pakete dobiti će i buzetski korisnici Doma za starije i nemoćne osobe u Buzetu, ali i drugih domova u Istarskoj županiji. Ove godine umjesto poklon paketa, prema želji korisnika Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom - Kluba Buzet, Grad im je podmirio trošak odlaska u Pulu na kazališnu predstavu i prigodne programe.

- Jednokratnim novčanim pomoćima, našim se sugrađanima kojima je ta pomoć izrazito potrebna zbog posebno teškog trenutačnog stanja ili trajnih teških okolnosti, želi pripomoći u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba. Jednokratna se pomoć u pravilu odobrava u novčanom iznosu, a iznimno, kad postoji vjerojatnost da se time ne bi ostvarila njena svrha, ona može biti zamijenjena ekvivalentnom vrijednošću u stvarima ili uslugama, izjavila je dogradonačelnica Ana Pernić.

Ove godine izmjenom Zakona o socijalnoj skrbi te donošenjem nove gradske Odluke o socijalnoj skrbi koja je usklađena sa zakonskom regulativom, bitno su postrožena pravila, a time i izmijenjen, odnosno smanjen broj korisnika socijale.

Velik broj dosadašnjih korisnika ne ostvaruje dio prava iz socijalne skrbi koji je ostvarivao prošlih godina. Tako je primjerice lani pravo na troškove ogrjeva ostvarilo 25 korisnika, dok je primjenom novog zakona u ovoj godini pravo na podmirivanje troškova ogrjeva ostvarilo samo devet korisnika, isključivo oni koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, a kojima je to pravo priznato rješenjem nadležnog Centra za socijalnu skrb. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter