Buzet: Grdelini već osmu godinu u vrtić za 540 kuna

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Cijena buzetskog vrtića najniža je u Istri. Zadnji je puta promijenjena 1. siječnja 2008. godine, tako da roditelji buzetskih mališana već osmu godinu za redom deset satni program u vrtićkim skupinama plaćaju 540,20, a jaslički 560,10 kuna mjesečno.

Cijena je te 2008. godine povećana radi uvođenja četvrtog obroka i sustava HACCP-a, a iako su znatno povećani troškovi, od energenata do hrane, u međuvremenu se nije mijenjala niti će se za sada mijenjati, jer Grad Buzet kao osnivač vrtića ne želi opteretiti svoje građane. Potvrdio je to i gradonačelnik Siniša Žulić.

- S obzirom na značajan gubitak sredstava brdsko-planinskog statusa, početkom godine uveli smo prirez upravo kako bi održali dosadašnji društveno-socijalni standard, a prvenstveno zadržali postojeće cijene u domu za starije, dječjem vrtiću i produženom boravku u školi i to je dugoročna strategija koju ne mislimo mijenjati. Na eventualno povećanje moglo bi utjecati neko znatnije povećanje troškova u budućnosti, ili pak dogradnja vrtića koja će za sobom nositi i nova zapošljavanja i druga dodatna opterećenja, izjavio je Žulić.

Umanjenja i pogodnosti

Ekonomska cijena vrtića je 1.865 kuna, od toga 28 posto plaćaju roditelji, a preostalo se podmiruje iz gradskog proračuna. Pored toga roditelji mogu računati i na dodatne povlastice, kaže pak ravnateljica Dječjeg vrtića Grdelin Silvana Pavletić. Primjerice, u slučaju djetetove bolesti od minimalno pet uzastopnih dana, na temelju liječničke potvrde roditelju, odnosno skrbniku, mjesečni iznos umanjuje se za 25 posto. Za vrijeme korištenja godišnjeg odmora plaća se pedeset posto cijene, a ukoliko dijete ne pohađa vrtić u srpnju i kolovozu, a od toga u jednom mjesecu koristi godišnji odmor od 22 dana u cijelosti, drugi mjesec se cijena umanjuje za 25 posto.

Za drugo i svako daljnje dijete smješteno u vrtiću, roditelj, odnosno skrbnik, plaća 15 posto manje nego za prvo. Samohrani roditelj također plaća umanjen iznos za 15 posto. Važno je također istaknuti da za razliku od Pule, primjerice, buzetski roditelji ne moraju donositi papirnate ubruse u vrtić.

Za financiranje planiranog opsega programa Dječjeg vrtića Grdelin u ovoj je godini za rashode za zaposlene u Gradskom proračunu osigurano 2,4 milijuna kuna, a rashode za materijal i energiju 820.380 kuna. Za realizaciju programa predškole; nabavu kancelarijskog i didaktičkog materijala i za ostale izdatke za program predškole osigurano je 18.620 kuna.

Treća dogradnja

Grad Buzet sufinancira i boravaka malih Buzećana u Dječjem vrtiću "Olga Ban", područnom vrtiću Lupoglav, za što je u ovogodišnjem proračunu predviđeno 44.820 kuna, dok je za boravak u vrtiću u Oprtlju osigurano 74.700 kuna. Već nekoliko godina primjetan je pojačan interes za smještajem u buzetskom vrtiću. Svake godine sve više djece ostaje neupisano i krajnje je vrijeme za dogradnju vrtićke zgrade.

Nakon dva proširenja vrtića, jedan od prioriteta Grada Buzeta je i treće proširenje. Dogradnja i rekonstrukcija vrtića prijavljena je na javni poziv Europskog fonda za regionalni razvoj 2014. - 2020. Ukupna investicija je 1,32 milijuna eura. Dogradnjom je predviđeno povećanje za četiri odgojne skupine, rekonstrukcija kuhinje i blagovaonice i prostorija za rad stručnih službi. Za tu su namjene u proračunu ove godine osigurana sredstva u iznosu od 580.000 kuna.

Dječji vrtić Grdelin u ovoj pedagoškoj godini polazi 202 mališana u devet odgojnih skupina. S njima radi 31 zaposlen, od toga 20 odgajatelja. Pored desetsatnog redovnog programa, u vrtiću se provodi program predškole, plesno-folklorna radionica, a djeci je omogućeno pohađanje programa ranog učenja engleskog jezika. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter