Buzet: Ekološkim svjetiljkama smanjuju potrošnju

Promijenit će se i sve svjetiljke u starom gradu Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Promijenit će se i sve svjetiljke u starom gradu Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

S oko 1,6 milijuna kuna Buzet mijenja postojeće neekološke svjetiljke ekološkima i smanjuje potrošnju električne energije, ali i troškove održavanja javne rasvjete i svjetlosno zagađenje.

- Projekt energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete kandidirali smo Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dobili odobrenje projekta i raspisali javno nadmetanje, kaže gradonačelnik Valter Flego. Fond osigurava 55 posto sredstava, a ostalo će se izdvojiti iz gradskog proračuna.

Radovi bi trebali biti dovršeni do kraja godine. Izvodi ih Vilstroj Buzet, a za nadzor je zadužen Učka Konzalting iz Pazina. Uz promjenu rasvjetnih tijela, smanjuje se i napon. Na čitavom buzetskom području ukupno je oko dvije tisuće svjetiljki javne rasvjete, a sada ih se mijenja oko tisuću. Preostale zadovoljavaju standardima zaštite okoliša ili su, pak, postavljene uz državne ceste i moraju zadovoljavati zakonskim propisima.

Na buzetskom su području svake godine mijenjali određeni broj svjetiljki, ali su to bile investicije manjeg obima, a ove su se godine odlučili na veći zahvat i time dovršili prelazak na ekološke standarde. Žarulje neekonomičnih i neadekvatnih svjetlotehničkih karakteristika zamjenjuju se novijim energetski učinkovitijim rasvjetnim tijelima te se njihova snaga spušta za stupanj.

Promijenit će se i sve svjetiljke u starom gradu Buzetu prema standardima dekorativne urbane gradske rasvjete, s time da su s obzirom da je riječ o zaštićenoj cjelini, boja i oblik usklađeni sa zahtjevima konzervatora.

U gradskom proračunu godišnje se za održavanje javne rasvjete osigurava 160.000, a za potrošnju 610.000 kuna. Zamjenom svjetiljki ovi bi se računi trebali smanjiti. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter