Buzet: Bedem popušta na 13 mjesta, moguće urušavanje

Gradske zidine nestabilne na trinaest mjesta (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Gradske zidine nestabilne na trinaest mjesta (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Stručnim nadzornom utvrđeno je da su na 13 lokacija gradske zidine buzetskog starog grada u nestabilnom stanju i ugrožene djelovanjem zuba vremena i vremenskih prilika pa je za sanaciju onih najkritičnijih osiguran novac u ovogodišnjem gradskom proračunu.

- Od trinaest lokacija već je ugovorena sanacija za njih četiri na južnoj strani starogradske jezgre, u iznosu od 184.000 kuna. Ti su radovi najjednostavniji i samim time najjeftiniji. Samo će se fugirati i dodatno učvrstiti zidovi za koje je utvrđeno da im je ugrožena statika, ističe gradonačelnik Siniša Žulić. Očekuje se još pregled konzervatora pa bi radovi mogli početi krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

U zadnjem rebalansu proračuna osigurano je dodatnih 600.000 kuna za sanaciju još dviju lokacija na istočnoj strani. Sanirala bi se dva zida, jedan ispod drugoga, koji iziskuju malo zahtjevnije i sveobuhvatnije radove. Kada se projekt, koji tek treba izraditi, usuglasi s konzervatorima, raspisat će se javni natječaj i krenuti u sanaciju koja bi mogla početi najesen.

Analize pokazuju, kaže Žulić, da je za potpunu sanaciju svih preostalih lokacija potrebno oko 3,3 milijuna kuna te će se ona izvoditi fazno, ovisno o osiguranju potrebnog novca. Osim na gradski proračun, računa se i na druge izvore, prvenstveno na Ministarstvo kulture te fondove koji financiraju zaštitu kulturne baštine.

Starogradske zidine na pojedinim su mjestima u dosta lošem stanju i ugrožavaju bilo kakve aktivnosti na padinama starog grada. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter