Buzeština dobiva kvalitetnu cestu do Slovenije

Lani obnovljena dionica Buzet - Roč (G. Č. Š.)
Lani obnovljena dionica Buzet - Roč (G. Č. Š.)

Rekonstrukcija državne ceste od Buzeta do graničnog prijelaza Požane trebala bi započeti za petnaest dana. Informacija je to koju je sa sastanka predstavnika investitora, izvođača, nadzora te javnih infrastrukturnih i komunalnih tvrtki, održanog jučer u Buzetu, prenio buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.

Najznačajnija je to jesenja infrastrukturna investicija na sjeveru Istre. Za izvanredno održavanje državne ceste D201, na dionici duljine 6,9 kilometara, Hrvatske ceste izdvojit će 38,7 milijuna kuna s PDV-om. Izvođač radova je zajednica ponuditelja - GP Krk i Strabag iz Zagreba. Uz rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske infrastrukture, na pojedinim dijelovima prometnice predviđeno je i izmještanje visoko i nisko naponske mreže.

Posebno veseli, izjavio je Žulić, da će se time napokon riješiti i problem osiguranja širokopojasne internet mreže za područje Štrpeda, poduzetničke zone Mažinjica i okolnih naselja.

- Rok izvođenja radova je šest mjeseci, ali s obzirom da ulazimo u zimske mjesece, ovisno o vremenskim prilikama, moguće je i njegovo produženje. Dogovoreno je da se tijekom većeg dijela izvođenja radova na toj dionici omogući promet uz posebnu regulaciju, a cesta će se potpuno zatvoriti za promet samo u danima postavljana završnih asfaltnih slojeva, u skladu s zahtjevima izvođača radova, istaknuo je Žulić.

Žulić je također izrazio zadovoljstvo što se nakon svih administrativnih prepreka napokon kreće u rekonstrukciju ceste te naglasio da ukoliko izvođači radova koji su obnavljali i prethodnu dionicu, od Buzeta prema Roču, budu na visini zadatka kao što su bili do sada, onda ćemo dobiti kvalitetnu cestovnu vezu prema Sloveniji.

Rekonstruirat će se dionica od Buzeta do Požana; od novog kružnog raskrižja kod Autobusne stanice u Buzetu sve do granične crte sa Slovenijom, još kilometar i pol nakon graničnog prijelaza na Požanama. Buzet time dobiva i dva nova rotora, kod Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" te kod Stanice za tehnički pregled, kao i novo križanje, odnosno uređen ulaz u poduzetničku zonu Mažinjica gdje se u poduzetničkoj zoni gradi raskrižje s lijevim skretačima.

Hrvatske ceste do sad su fazno rekonstruirale nekoliko dionica tranzitnog pravca Lupoglav - Buzet. Uključujući i predstojeću rekonstrukciju od Buzeta do Požana, a za uređenje ove državne prometnice izdvojile su otprilike 90 milijuna kuna. Rekonstrukcija dionice od Buzeta do Požana predstavlja pretposljednju fazu. Za potpuno uređenje ovog prometnog pravca preostaje još dionica od Ročkog Polja do Lupoglava i spoja na Istarski ipsilon. Očekuje se da će se javni natječaj za sanaciju ove posljednje dionice, raspisati na jesen. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter