Buzećani propustili priliku izjasniti se o kompostani

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Prema prvim neslužbenim podacima, od ukupno 5.189 birača buzetskog područja, referendumu o izgradnji kompostane u poduzetničkoj zoni Mala Huba II, odazvalo ih se 1.607 ili 30,97 posto. Za izgradnju kompostane glasalo je 455 ili 28,31 posto, a protiv 1.135 ili 70,63 posto, dok je 1,06 posto listića bilo nevažećih, doznajemo od predsjednice Povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma Margarete Vivoda.

Budući da referendumu nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača buzetskog područja, nije donesena odluka o referendumskom pitanju "Jeste li za izgradnju kompostane u poduzetničkoj zoni Mala Huba 2". Da bi referendum uspio, odnosno da bi odluka donesena na referendumu bila obvezujuća, prema zakonskim odredbama trebalo mu je naime pristupiti više od 50 posto ukupnog broja upisanih birača.

Lokalni referendum raspisalo je Gradsko vijeće na prijedlog osam vijećnika te gradonačelnika Siniše Žulića, nakon što mu je dostavljena peticija protiv izgradnje fermentacijske komopostane u Maloj Hubi, potkrijepljena sa 768 potpisa.

- Referendum je bio prilika svima koji se protive izgradnji kompostane da izađu i zaustave taj projekt. No prema izlaznosti birača očito ovo nije tema koja zaokuplja građane Buzeta na način kao što smo mislili. Neovisno o rezultatima referenduma i dalje ću se zalagati da u Buzetu ne dobijemo projekte koji su štetni, komentar je gradonačelnika Siniše Žulića. (G. Č. Š.)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA
 


Podijeli: Facebook Twiter