Butorac: Koalicija nije ispunila obećanje

Marino Roce i Ivica Butorac (N. LAZAREVIĆ)
Marino Roce i Ivica Butorac (N. LAZAREVIĆ)

- Zabrinjavajuće su informacije s terena o represiji koju Kukuriku koalicija provodi prema poduzetnicima putem Ministarstva financija prilikom kontrole fiskalizacije, rekao je između ostalog na današnjoj konferenciji za novinare istarskog HDZ-a županijski vijećnik Ivica Butorac. Uz njega novinarima se obratio i predsjednik županijskog kluba HDZ-a Marino Roce.

- Zaprimili smo pritužbe poduzetnika koji govore da im se nakon provedenog nadzora i izdanih prekršajnih naloga naknadno uvjetuje da se odreknu prava na žalbu i plate kaznu u roku od tri dana a ukoliko to ne učine prijeti im se retroaktivnim zatvaranjem radnji. Dok su premijeru puna usta izraza poput vladavine prava i pravne države, državna tijela provode čisti politički reket prema gospodarstvu, sve s ciljem da prikupe, kako to Kukuriku koalicija voli reći, harač, i napune proračun, istaknuo je Butorac.

Govoreći o načinu naplate kazni Butorac je ustvrdio da HDZ jest za vladavinu prava i plaćanje poreza.

- Mislimo da država ima dovoljno instrumenata da se zaštiti i naplati svoje kazne i potraživanja pravnim putem i u propisanoj proceduri a bez da se prijeti zatvaranjem radnji i onemogućavanjem poduzetnika da rade i prihoduju. Kukuriku koalicija nije ispunila niti jedno obećanje iz svog mrtvog Plana 21, nije pokrenula gospodarstvo, niti pokrenula investicije. Jedini rezultat rada te Vlade je porezna i pravna nesigurnost i nije čudo da ne mogu privući niti jednog novog stranog investitora kada im je očiti cilj zatući i ovo malo domaćih poduzetnika što je ostalo, zaključio je Butorac.

- Roditelji školske djece dodatno su financijski opterećeni, jer je većina njih zamjenjivala stare knjige i time uštedjela u svom obiteljskom proračunu. Danas nam struka daje informaciju da se u tim udžbenicima suštinski nije ništa mijenjalo, jer se nije mijenjao niti školski program. Zamjena knjiga se mogla obaviti kroz više godina i time djelomično rasteretiti obiteljske izdatke. Nije primjereno da se u ovo vrijeme krize na takav način opterećuju mlade obitelji, one koje su nositelji društva. Jedini efekt ove odluke je da se nakladnicima i tiskarama osiguralo posla. Kukuriku vlada nije uspjela pokrenuti gospodarstvo, pa i ovaj potez nema nekog većeg efekta, a dali možemo razmišljati i da je moguć scenarij kao i u ministarstvu zdravstva koji se ovih dana spominje, rekao je Roce.

Pozvao je pritom župana Valtera Flega i predsjednika IDS-a Borisa Miletića, kao političke autoritete i članove Kukuriku koalicije, koja je ovu odluku donijela, da motiviraju sve načelnike i gradonačelnike i da nađu unutar svojih proračuna sredstva kojima će financijski pomoći nabavku novih knjiga. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter