Butorac: IDS sjedi na dvije stolice

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

"Ovu godinu obilježio je katastrofalan odnos Kukuriku Vlade prema Istarskoj županiji te sluganski odnos IDS-a prema toj nesposobnoj Vladi", istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare županijski vijećnik HDZ-a Ivica Butorac rezimirajući događaje koji su obilježili godinu na zalasku.

Po njegovom mišljenju, usprkos cijelom nisu loših odluka vladajuće koalicije koje su štetile građanima Istre, IDS nije pronašao snage biti vjerodostojan i istupiti iz takve nesposobne Vlade već i dalje sjedi na dvije stolice i bavi se političkom trgovinom isključivo radi stranačkih interesa.

Smatra da je političku godinu na županijskoj razini obilježila daljnja netranasparentnost županijskih odjela te loše gospodarske odluke o upravljanju trgovačkim društvima u vlasništvu Županije.

-Primjerice, to je netransparentna provedba ugovora o koncesijama na pomorskom dobru, davanje zajmova iz takozvanog Fonda za razvoj poljoprivrede, a kojim se u više navrata bavila i Državna revizija, dokapitalizacija AZRI-ja radi kupnje uljare u Vodnjanu i Veletržnice ribe Poreč koja usput rečeno nije prodala ni kilogram ribe. Tu je i potpisivanje sporazuma o izgradnji novog kružnog toka u Poreču bez predočenja valjanje dokumentacije, istaknuo je Butorac i dodao da većina koju u Skupštini ima IDS omogućava diktatorsku vladavinu u Istri jer odluke se, tvrdi, donose isključivo radi pogodovanja klijentelističkim interesima i nisu usmjerene na dobrobit svih građana.

Dodao je da IDS kao taoce drži sve građane Istre radi mjesta ministra turizma i direktora Hrvatskih cesta. Predsjednik Kluba HDZ-a u županijskoj Skupštini Marino Roce nije optimističan i tvrdi da će i naredna godina biti neizvjesna. Naglasio je da je Skupština izglasala proračun za koji se zna da će uskoro u rebalans pa zaključuje da zapravo i nemamo  županijski proračun već Plan privremenog financiranja.

-Vlada, u kojoj je i IDS, donijela je promjene Poreza na dohodak bez da je uputila smjernice za izradu proračuna. Većina zaposlenih i to oni s najmanjim primanjima nisu zaštićeni kolektivnim ugovorima, pa smanjenje poreza na dohodak mogu u svoju korist iskoristiti poslodavci. Lokalne uprave već su krenule s povećanjem prireza, komunalnih doprinosa, povećanjem cijena vrtića. Sve to ukazuje da IDS zajedno sa partnerima iz Kukuriku koalicije, sebe lažno deklarira kao socijalno osjetljivu stranku, jer zapravo samo brinu o uskoj grupaciji stranačkih poslušnika, zaključio je  Roce. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter