Bura rušila stabla,oštetila krovove i potopila barke

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Uslijed jake bure, posebice jake na samom jugu poluotoka, tijekom četvrtka i petka na području Istarske županije zabilježeno je oko 30-ak poziva o srušenim stablima i granju na cestama uglavnom na području Pule, Labina i Poreča, saznajemo od Županijskog centra 112 Pazin.

Zabilježeno je također nekoliko dojava o nagnutim telefonskim ili električnim stupovima, prevrnutim kontejnerima za otpad, dok se u petak na Trgovačkom centru Billa u Puli otkačio dio limenog krova, pa su na intervenciju izašli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Pula. Ranije je također dojavljeno da se podigao krov stambenog objekta u mjestu Most Raša. Iz Županijskog centra 112 Pazin upozoravaju na jake udare bure, ponegdje i olujne, posebice podno Velebita gdje se očekuje orkanska bura i do 165 kilometara na sat.

Na internetskim stranicama meteorološkog portala Istramet čitatelji su javljali o padovima crjepova sa zgrada, pa čak i zaboravljenog rublja s vanjskih sušila, dok je slabi snijeg zabilježen na području Barbana, Labina, Rapca, ponegdje u sjevernoj Istri te dakako Ćićariji. Najniže dnevne (minimalne) temperature tijekom petka i nisu bile preniske: Pula, Labin i Vodnjan 1, Pazin 2, Rovinj 3, Buzet 4, Umag i Poreč 5, a Novigrad 6 stupnjeva Celzijusa.

No, zato je zbog snažnih udara bure hladnoća ledila kosti. U Fažani je na Istrametovoj postaji zabilježen vjetar jačine 93 kilometara na sat pa je tzv. osjet ugodnosti iznosio niskih -10 stupnjeva Celzijusa. U Roču je zabilježen vjetar brzine 87 kilometara na sat, pa je osjet ugodnosti iznosio tek -13 stupnjeva, a najjači je vjetar u Istri zabilježen u mjestu Vrh na Buzeštini gdje je puhalo je tako brzinom od 103 kilometara na sat. Za usporedbu u Buzetu je bura dosezala najvišu brzinu od 78 kilometara na sat, u Vodnjanu je puhalo 76 kilometara na sat, u Rovinju 73, u Novigradu 63, u Puli, Poreču, Umagu i Labinu 58, dok je u Pazinu i Bujama dosezala 48 kilometara na sat. Stoga se izvan kuće preporučala višeslojna, nepropusna odjeća.

Iz Istrameta za subotu prognoziraju oblačno vrijeme, a poslijepodne i navečer postupno kidanje naoblake. Puhat će slaba do umjerena, još prijepodne na udare jaka bura, navečer u slabljenju. Bit će hladno, pa će minimalne jutarnje temperature zraka iznositi od -4 do 1 stupnja Celzijusa, a danju od 2 do 5 stupnjeva. U nedjelju će prevladavati sunčano vrijeme uz malu naoblaku. Puhat će slab, ali na moru umjeren sjeverozapadnjak. Jutro još hladnije uz temperaturu zraka između -7 i -2 stupnja Celzijusa, dok će dnevne vrijednosti temperature iznositi već ugodnijih 6 do 9 stupnjeva, saznajemo od Istrameta. (A.DAGOSTIN)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter