Bulić: U kapitalizmu nema gornje granice pohlepe, ni donje bijede

Polaganje vijenaca na Trgu Portarata (D. ŠTIFANIĆ)
Polaganje vijenaca na Trgu Portarata (D. ŠTIFANIĆ)

U povodu 1. maja na Trgu Portarata u Puli odana je počasti radnicima ubijenim u prosvjedima 1920. U organizaciji Grada Pule, Zajednice Talijana i sindikata, uz glazbu gradskog Puhačkog orkestra, vijence su uz spomen ploču položili dogradonačelnik Fabrizio Radin, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić, te županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Denis Buršić. U posebno oštrom govoru, Bulić se obrušio na sve odgovorne za današnje stanje u društvu, štedeći samo umirovljenike i djecu.

- U Hrvatskoj nema nikakvog razloga za obilježavanje 1. maja! Sve što su radnici stvorili - oduzeto im je i uništeno. I SDP i HDZ sa svojim slugama napravili su veliko zlo hrvatskom radništvu. Jedni su kroz zakone postigli cilj bogatih i do te mjere omalovažili radništvo da su ih pretvorili u robove, a drugi pokrali narod i državu i još uvijek to čine. Odgovornost za takvo stanje snosimo svi, jer svi izlazimo na izbore i glasamo, rekao je.

Posebno je kritizirao medije u rukama bogatih, te urednike i novinare koji ne poštuju svoj poziv, pretvorili su ga u zanimanje, pa ne izvještavaju savjesno, već pišu i govore "ono što im gazda kaže". Naglasio je da se radnici i umirovljenici nemaju kome s povjerenjem obratiti, jer su svi korumpirani i povezani, te da u kapitalizmu ne postoji gornja granica pohlepe, ni donja bijede. Što se sindikata tiče, rekao je da problem nije na regionalnoj, već na nacionalnoj razini, jer "oni u igrokazu s Vladom skupa dogovaraju kad će i što kritizirati".

- Ukoliko nisu u stanju stati uz radnike i organizirati generalni štrajk, neka odstupe, poručio je Bulić.

Upozorio je također na jačanje nacionalizma i desničarskih stranki u Hrvatskoj i Europi. "Ovi radnici 1920. godine nisu umrli od ruku druga Tita, ni Staljina, ni Mao Tse-tunga, već od fašista koji poznaju samo kapital i koji su proizvod onog što se kod nas dešava, naglasio je.

Buršić se osvrnuo na najavljene reforme Vlade Tihomira Oreškovića, izrazivši nadu da "neće proći".

- Protivimo se odlasku u mirovinu sa 67 godina, poskupljenju zdravstvenog osiguranja, ponovnom uvođenju outsourcinga i zloupotrebi rada na određeno vrijeme. Protivimo se tome da je profit ispred ljudi! Međutim, na vlasti su Vlada i premijer koji prvo gledaju profit i od države žele napraviti korporaciju. Sve se radi prema direktivama Europske komisije, a ona potkopava socijalnu Europu, upozorio je Buršić.

Radin je podsjetio da su se poginuli radnici borili za socijalnu pravdu i društvenu jednakost - ideale koji su još uvijek aktualni, uz nadu da ćemo ih jednog dana i ostvariti. (K. FLEGAR, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter