Buje: Svečana sjednica Gradskog vijeća za Dan grada

Edi Andreašić
Edi Andreašić

Buje je svečanom sjednicom Gradskog vijeća sinoć obilježilo Dan grada, a najvažniji trenutak bila je dodjela nagrada ovogodišnjim laureatima koji su to zaslužili svojim radom, znanjem i zalaganjem.

Plaketa grada dodijeljena je tvrtki Feroplast koja se uspješno bavi proizvodnjom žičanih proizvoda, posluje u skladu s međunarodnim standardima i skrbi o zaštiti okoliša i svojim radnicima. Plaketu je dobilo poduzeće Franković koje se uspješno bavi ugostiteljskom djelatnošću kao vlasnik lokala Rondo u gradu, potom vinogradarstvom i maslinarstvom, odnosno proizvodnjom vina i maslinovog ulja.

Plaketu je za svoj dugogodišnji odgojno-obrazovni rad i razvoj humanih vrijednosti kod najmlađih zaslužio i Dječji vrtić Buje. Pohvalnice su za marljiv rad u glazbeno-kulturnim aktivnostima uručene zboru župe sv. Servola, koji čuva vjersko pjevanje, potom muškoj klapi Kornarija koja uspješno djeluje 35 godina, vokalnoj skupini Evergreen Zajednice Talijana Momjan iza koje je deset godina rada na očuvanju nacionalnog identiteta i kulture, te prof. Mati Lešini koji se izuzetno zalaže u radu s učenicima na području kemije i biologije i inicijator je brojnih projekata na županijskoj i državnoj razini koji su usmjereni razvijanju svijesti o očuvanju i zaštiti okoliša kod najmlađih Bujaca.

Zahvalnicu grada Buja primila je pak Giuliana Cimador za iskazane moralne vrijednosti. Grad je odlučio posthumno nagraditi Mladena Markova, izuzetnog glazbenika, dirigenta i pedagoga kojeg nema već 40 godina, a koji je doprinio razvoju glazbene kulture i zborskog pjevanja na Bujštini. Njemu u čast postavit će se spomen-ploča na pročelje Učilišta.

Bila je to prigoda za svečani referat gradonačelnika Edija Andreašića koji se osvrnuo na sve važne događaje tijekom godine, posebice na ulazak u Europsku uniju, što donosi kroz brojne natječaje mogućnost dobivanja financijskih sredstava za projekte udruga, zadruga, poljoprivrednika, poduzetnika i drugih.

- Buje trebaju brži razvoj, pa su stoga vanjski izvori financiranja nužni. Stoga pozivam sugrađane da u većem broju sudjeluju na radionicama za dobivanje bespovratnih sredstava, kazao je Andreašić. Nabrojao je projekte od posebnog značaja koji su u tijeku, poput izgradnje kanalizacijskog sustava s pročistačem u Kršetama koja bi trebala početi početkom 2014., biranja izvođača radova za gradnju kružnog toka Valenari – Stanica, skorašnjeg početka rekonstrukcije Ulice 1. svibnja, nastavka rekonstrukcije i sanacije kule sv. Martina, sanacije dijela zgrade Učilišta…

Među brojnim uglednim uzvanicima, saborskim zastupnicima i (grado)načelnicima bili su sinoć u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta i istarski župan Valter Flego i zastupnik Furio Radin, koji su čestitali Bujcima njihov dan. Nakon prigodnog govora predsjednika Gradskog vijeća Fabrizija Vižintina, Flego je govorio o projektima i investicijama koji unatoč krizi ne smiju stati. Naglasio je potrebu suradnje među svim istarskim gradovima i općinama, jer jamci uspjeha, kazao je župan, bit će samo rad, domišljatost i inovativnost.

Radinu su pak, kako je rekao, na ovim prostorima jako važni bilingvizam i konvivenca te je istaknuo da se u Istri nikog ne želi istrijanizirati, talijanizirati ni hrvatizirati, nego, primjerice u Bujama, želi se izgraditi još jedna školska sportska dvorana kod talijanske škole koja će biti otvorena svima.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjelovale su mlade bujske talentirane snage koje su oduševile publiku. Pjevali su, najprije sami, a onda i s ostalim učenicima, Ian Prelac u pratnji Bernarda Udovičića i zbor Osnovne škole Mate Balote. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter