Budućnost smještaja su difuzni i integralni hoteli

Ilustracija (M. SARDELIN)
Ilustracija (M. SARDELIN)

Od početka svibnja privatni iznajmljivači u Istri dobili su krovno udruženje na razini županije koje će ubuduće zastupati njihove interese kada su u pitanju donošenje turističkih zakona, porezi, poticaji i slično. Riječ je o sekciji Zajednice obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, županijskoj komori Pula. Na osnivačkoj sjednici predsjednikom te sekcije imenovan je Umažanin Miroslav Pretula, član Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Umag.

- Koji su ciljevi i zadaće ove zajednice na razini Istre?

- Ne zaboravimo da okvirno 50 posto svih smještajnih kapaciteta unutar države čini obiteljski ili mali smještajni kapaciteti. Iz toga je lako zaključiti da oni čine dobar dio reprezentativnog identiteta turizma u nas. Visoki postotak malih iznajmljivača unikatan je u državi i posljedica je tradicionalnosti bavljenja turizmom. Ostale zemlje Europske unije imaju znatno niži postotak obiteljskog smještaja. Ovo ukazuje na jasan način koji bi država i Hrvatska gospodarska komora trebala poticati ovaj turistički proizvod kako bi mi krajnji korisnici istaknuli kvalitetom svoju trenutno komparativnu prednost u odnosu na konkurentske države unutar EU.

- Cilj ove sekcije jest povezati sudionike obiteljskog smještaja kako bi na kvalitetan način mogli pružiti sve relevantne informacije koje mogu pomoći u daljnjem razvoju destinacije kao i nas samih koji radimo direktno s gostima. Naša sekcija sastajati će se nekoliko puta godišnje kako bi raspravljala tekuće probleme međusobno i predložila iste HGK koja će tada djelovati prema nadležnim institucijama. Isto tako svi mali iznajmljivači mogu svoje upite poslati njihovoj Županijskoj komori, a mogu se obratiti i predstavniku iznajmljivača za njihovo područje.

- Za razliku od aktualnih udruženja u Istri, što zajednica donosi privatnim iznajmljivačima?

- Na razini Istre trenutno postoji 12 udruženja iznajmljivača. Primjerice samo regija Split ima više udruženja od nas, dok ostale regije broje od dva do sedam udruženja. Udruge kao i moja matična Udruga iznajmljivača privatnog smještaja Umag radi odličan posao udruživanja iznajmljivača na lokalnoj razini kako bi svoje ideje prenijeli gradu i učinili boravak gosta unutar mikro lokacije boljim. Upravo stoga iako globalno brojkom nadmoćni, svojom individualnom snagom mali iznajmljivači bili oni obrti, tvrtke ili domaćinstva bez udruživanja regionalno, odnosno županijski ili nacionalno ne mogu samostalno pristupiti rješenju svojih problema kao i  predlaganjem novih ideja u turistički proizvod. Međusobnim udruživanjem u Sekciju suradnju s Hrvatskom  gospodarskom komorom možemo zajednički uputiti prijedloge kako učiniti konkurentnijim naš proizvod, kao i kreirati novi koji bi diferencirao naš turistički proizvod od drugih destinacija. (B. BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter