Budite hrabre - recite "ne" nasilju!

Mimohod je započeo na Forumu (D. ŠTIFANIĆ)
Mimohod je započeo na Forumu (D. ŠTIFANIĆ)

Predvođeni bubnjevima i brojnim srednjoškolcima koji su, uz predstavnike Grada i raznih udruga, nosili crne balone i transparente protiv nasilja jučer se u centru grada, od Foruma do tržnice, održao tradicionalni mimohod protiv nasilja nad ženama. Povorku su, povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organizirali Sigurna kuća Istra, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije i Udruge žena Grada Pule.

Na tržnici su, uz prigodan performans, crni baloni pušteni u zrak, u znak sjećanja na sve ubijene žene žrtve obiteljskog nasilja u Hrvatskoj. Kako je navela glasnogovornica Sigurne kuće Istra Branka Žužić u Hrvatskoj je od 2001. godine do kraja kolovoza ubijeno 227 žena, najčešće od ruku bračnog ili izvanbračnog partnera.

Kako je navela, godišnje se u Hrvatskoj unutar obitelji ubije 20 žena, a u Istri u prosjeku jedna žena godišnje. Zabrinjavajuće je pak, navela je, da je nasilje i dalje u porastu, a sve više žena ubijaju njihovi sinovi i unuci.

- I proteklog je tjedna jedna žena stradala i to od ruku 86-godišnjeg bivšeg supruga. Prošli su mjesec ubijene dvije žena. Nasilje ne prestaje i zato svim nasilnicima moramo poručiti da za nasilje nema opravdanja, a ženama-žrtvama nasilja da smognu hrabrosti kako ni bi i same postale dio ove crne statistike, poručila je Žužić.

Svim je ženama-žrtvama nasilja uputila apel da budu hrabre, kažu "ne" nasilju te se jave za pomoć na broj Sigurne kuće 500-148 ili broj policije 192 te pronađu put izlaska iz pakla nasilja, kako bi sebi i svojoj djeci osigurale miran i dostojanstven život. Inače, ovom se akcijom koja se tradicionalno organizira 22. rujna u spomen na ubojstvo sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i stranke u brakorazvodnoj parnici Gordane Oraškić, čiji je suprug Mato Oraškić na Općinskom sudu u Zagrebu prije 15 godina pucao u njih, a sudsku službenicu teško ranio, želi skrenuti pozornost javnosti na problem nasilja nad ženama i djecom, te među mladima. (B. PETROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter