Bučni ćićski zgončari zvonjavom tjeraju zimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bučni su i zvonjavom svojih zvona tjeraju zimu. Ćićski zgončari krenuli su na svoj maškarani pohod. Sezonu mačkara otvorili su ovog vikenda u Podgaćama, objesili su bezimenog pusta, krivca za sva zla koja su snašla krajnji sjever istarskog poluotoka, napravili tradicionalan krug po selu te zvonili na putu od Podgaća do Lanišća i po samom općinskom centru Lanišću.

Zvona od osam kilograma

Teritorijalno najveća, ali stanovništvom najsiromašnija istarska općina na čijih 144 četvornih kilometara živi svega 329 stanovnika, ljubomorno čuva običaje svojih predaka. Brdsko područje Ćićarije jedino u Istri baštini ovu vrstu pusne tradicije. Ogrnuti ovčjim kožama, s dva velika zvona teška ukupno osam kilograma, zgončari s područja laniške općine razlikuju se od onih u susjednoj Primorsko-goranskoj županiji. Imaju šešire sa širokim obodom te dva zvona, dok drugi imaju po tri zvona ili poput halubjanskih zvončara, samo jedno.

Uz glazbenu pratnju harmonike, bučnih zvona i arhaičnog volovskog roga, zgončari će tijekom prva dva vikenda u veljači obići cijelu Ćićariju. U jednom su im vikendu obično na putu Vodice, Jelovice, Brest, Slum, Račju Vas…, a u drugom Lanišće, Prapoće, Podgaće, Brgudac…

U Pulu stižu 18. veljače

Dogovor je da 18. veljače gostuju u Puli, 25. veljače će već tradicionalno pohoditi smotru zvončara Matulje, a gdje će provesti 26. veljače, odnosno pusnu nedjelju još nisu odlučili jer pozivi im i ove godine stižu sa svih strana.

Na svim gostovanjima zgončare prate i djevojke u starinskim narodnim nošnjama, "divojke u kamižoteh" koje također predstavljaju pusne običaje svoga kraja, a članice su dviju ženskih vokalnih skupina; "Jažulice" i "Frndalice",  ujedno i čuvarice bugarenja, arhaične vokalne baštine krajnjeg sjevera Istre. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter