Broj oboljelih od gripe u opadanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U proteklom tjednu, od 1. do 7. ožujka, od gripe je oboljelo 519 osoba, doznajemo od epidemiologinje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Branke Sep Ševerdija. Uz riječi kako je očito da je vrhunac gripe prošao, navela je da se idućih tjedana nadaju trendu opadanja broja oboljelih. Ipak, ograđuje se riječima kako je ova bolest nepredvidljiva i teško je imati sigurne prognoze kako će se broj oboljelih zapravo kretati.

Najviše oboljelih je, barem što se prijavljenih pacijenata tiče, u Puli gdje su u tom tjednu evidentirane 143 novooboljele osobe, zatim u Pazinu gdje ih je 125 novooboljelih, Labinu 105, Poreču 56, dok su u Rovinju prijavljena 43 nova slučaja s kliničkom slikom gripe.

- Gledamo li dobne skupine najviše je oboljelih u onoj od 30 do 64 godine, za kojima slijede djeca od pete do 14 godine. Ukupno je do sada, dakle od početka siječnja kada je zabilježen prvi slučaj gripe, u Istri oboljelo 2.500 osoba, dok je u Hrvatskoj oboljelo njih 12.800.

Gledamo li isto razdoblje lanjske godine, kada je oboljelih na poluotoku bilo 1.100, možemo reći da je oboljelih ove godine u našoj županiji znatno više, veli doktorica uz riječi kako Hrvatskom i Istrom cirkuliraju dva tipa virusa, tip A i tip B, a kako je nažalost češći onaj grupe A koji uzrokuje težu kliničku sliku bolesti.

Uz podsjećanje na mjere preventive poput izbjegavanja prostorija s puno ljudi i češćeg pranja ruku, navela je kako je vrlo bitno da oni koji se razbole ostanu kod kuće kako bi se mogućnost daljnje zaraze svela na najmanju moguću mjeru. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter